Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Magistrata din „Orașul poveștilor”, noua…

Magistrata din „Orașul poveștilor”, noua membră a Consiliului Superior al Magistraturii

Judecătoarea Curții de Apel Chișinău, Nina Cernat este noul membru a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Aceasta va ocupa fotoliul rămas vacant după plecarea din funcție a Tatianei Răducanu. Hotărârea a fost luată în unanimitate de către plenul CSM în ședința din 20 decembrie. Despre Cernat, presa a scris că aceasta locuiește într-un imobil de lux și a fost implicată în luarea unor decizii dubioase.

Nina Cernat este judecătoare din 1990. Între 2012-2014, aceasta a făcut justiție la CSJ, dar a fost transferată la o instanță inferioară prin decizia CSM, fapt pentru care magistrata s-a plâns la CEDO.

Casa în care locuiește magistrata Nina Cernat. Foto: adevarul.ro

Cernat a ajuns în vizorul public după o anchetă din 2012 a jurnaliștilor de la ziarul „Adevărul”, care dezvăluia că judecătoarea locuieşte într-un imobil de lux, amplasat în cartierul numit „Orașul Poveștilor” din capitală, trecut pe numele soacrei sale, o pensionară trecută de vârsta de 80 de ani. Bătrâna a cerut în instanţă despăgubiri de câteva zeci de milioane de lei de la firma ce a ridicat complexul pentru că aceasta nu a executat la timp lucrările de construcţie. Curtea de Apel Chişinău i-a acordat 25 de milioane de lei drept prejudiciu moral şi material, dar CSJ a casat hotărârea. Sesizaţi de Oleg Efrim, fostul ministru al Justiţiei, procurorii au refuzat să înceapă urmărirea penală.

Potrivit ultimei declarații de avere, Nina Cernat a ridicat în 2015 un salariu de peste 258 de mii de lei, alte 162 240 de lei magistrata a obținut din pensie. Judecătoarea indică 1/2 dintr-un imobil de 100 m.p. din Chișinău dobândit în 2014 cu 150 de mii de lei, două terenuri obținute prin donație și o construcție în posesia căreia a intrat printr-o decizie a Consiliului raional Ialoveni. Judecătoarea susține în actul de avere că nu deține niciun automobil.

În 2015, Nina Cernat se regăsește printre magistrații pe numele cărora au fost depuse un număr semnificativ de sesizări pentru abateri.  Din cele 27 de sesizări înregistate, CSM-ul a admis doar trei, alte 24 fiind respinse.

Nina Cernat a fost aleasă drept membru-supleant al CSM în cadrul Adunării Generale a Judecătorilor din 22 noiembrie 2013, cu 263 de voturi. Conform Legii cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii, în caz de încetare a mandatului de membru permanent al CSM,  mandatul va fi continuat de către membrul supleant. Respectiv, magistrata Cernat urmează a fi detașată în funcția respectivă la 2 ianuarie 2017 și își va încheia activitatea în cadrul Consiliului, la 29 noiembrie 2017, atunci când urma să expire mandatul Tatianei Răducanu.

Un alt membru-supleant al CSM, ales cu 219 voturi, este judecătorul controversat Ion Druță. Acesta ar putea prelua și el un fotoliu la CSM, dacă cererea de demisie depusă de judecătoarea Vera Toma va fi aprobată de Parlament.

Citiți și:

De ce pleacă judecătorii și cine le ia locul?

Foto: adevarul.ro