Moscova anunţă că discuţiile cu privire la criza siriană se vor desfăşura potrivit programului, în ciuda uciderii ambasadorului Karlov

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Un parlamentar rus a anunţat luni seară că discuţiile cu privire la criza siriană se vor desfăşura potrivit programului la Moscova, în ciuda asasinării ambasadorului Andrei Karlov într-o galerie din Ankara. La discuţii va participa inclusiv ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, care era deja în avion spre Rusia în momentul atacului armat asupra ambasadorului Karlov, transmite Reuters.

Miniştrii de Externe şi Apărare din Rusia, Iran şi Turcia vor discuta începând de marţi despre viitorul Siriei şi despre planurile de evacuare a rebelilor şi civililor din Alep.

Reluarea evacuărilor din Alep reprezintă rezultatul unor negocieri intense dintre Rusia – principalul susţinător al preşedintelui sirian Bashar al-Assad – şi Turcia, care şi-a arătat susţinerea pentru insurgenţa din Siria.

Relaţiile bilaterale turco-siriene s-au prăbuşit anul trecut, după ce autorităţile turce au doborât un avion de vânătoare rus în apropiere de frontiera cu Siria. Moscova a dezminţit în repetate rânduri că avionul de vânătoare ar fi încălcat spaţiul aerian turcesc.

Ankara şi-a cerut scuze la începutul verii, iar relaţiile dintre cele două state au fost reluate. Vladimir Putin şi Recep Erdogan s-au întâlnit în persoană de trei ori după reluarea relaţiilor diplomatice.

Ambasadorul rus a decedat luni seara la spitalul turc Guven, după ce a fost împuşcat de un atacator armat într-o galerie de artă din metropola Ankara.

Primarul Ankarei a precizat că scopul atacului armat este de a distruge relaţiile bilaterale dintre Rusia şi Turcia.

De asemenea, măsuri de securitate suplimentare au fost luate în jurul Ambasadei Rusiei de la Ankara.

Atacul are loc cu o zi înainte de plecarea ministrului turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, spre Moscova pentru a purta discuţii cu omologii ruşi şi iranieni cu privire la criza din Siria.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...