Întreprinderea Apă-Canal Bălți a pierdut milioane de lei după concesionare

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Transferul serviciilor canalizării companiei private „Glorin Inginering” în anul 2013 a fost o afacere proastă pentru orașul Bălți, care a dus la agravarea situații financiare a întreprinderii municipale „Apă-canal”. Acest lucru îl demonstrează rezultalele auditului comandat de primarul Renato Usatîi. Datele controlului au fost prezentate în cadrul ședinței consiliului municipal vinerea trecută.

Anterior și Curtea de Conturi a depistat nereguli în acest caz.

Astfel, potrivit datelor auditorilor, care au studiat documentele întreprinderii de la începutul anului și istoria concesionării serviciilor de canalizare, în contract au fost stabilite puncte dezavantajoase pentru municipiu, însă favorabile pentru concesionar.

Datele auditului arată că serviciul de canalizare, înaintea concesionării acestuia, a fost profitabil. Astfel profitul anual depășea 2 milioane de lei. În plus, auditorii au observat o modificare a dinamicii profitului și cheltuelilor chiar după concesionare serviciului.

Înaintea concesionării serviciilor de canalizare, de către SRL „Glorin Inginering”, în 2012 a fost înregistrat un profit de 1,9 milioane lei, iar în 2013 deja au fost înregistrate pierderi în sumă de 1,5 milioane lei.

Auditorii consideră că conducerea întreprinderii intenționat au pregătit serviciul pentru concesionare.

„În 2013 cheltuielile pentru deversarea apei uzate a crescut cu circa 3,1 milioane de lei, în comparație cu 2012. Dacă serviciile de canalizare până în 2012 au fost profitabile, deja în 2013, după concesionare, serviciile au devenit nerentabile. Creșterea semnificativă a cheltuielilor duce la concluzia că, în 2013, înaintea concesionării, a avut loc reparația capitală a rețelei de canalizare. Însă, din cauza lipsei unui sistem de control intern necesar pentru întreprindere, care ar duce evidența cheltuielilor pentru toate serviciile prestate și a cheltuielilor pentru modernizarea și reparația rețelei de apă și canalizare, acestă concluzie nu poate fi nici confirmată, nici infirmată”, – se arată în raportul de audit.

Totodată, conform contractului, orașul și nu concesionarul construiește rețelele de evacuare a apelor uzate, însă ulterior ele sunt transmise concesionarului pentru utilizare.

Acordul a fost întocmit cu un caracter preferențial pentru concesionar. Interesant este faptul că documentele, prin care ar putea fi analizată istoria concursului, au fost pierdute.

„În cadrul controlului efectuat n-au fost prezentate rezultatele concursului pentru selectarea partenerului privat, care ar efectua modernizarea și reutilarea tehnică a stațiilor de epurare a municipiului, deoarece documentele respective n-au fost păstrate de către persoanele responsabile din cadrul primăriei, fapt care demonstrează existența riscului organizării unui concurs formal pentru selectarea partenerului”, se arată în raport.

Concesionarului, care a câștigat concursul în condițiile respective, i-au fost transferate activele orașului în sumă de 71 milioane de lei. Suma respectivă se conține în contract. Însă, suma reală a activelor este mai mare, deoarece așa și nu a fost stabilit costul a 34 ha de pământ, care au fost transferate către concesionar. Ulterior, prin decizia consiliului municipal, SRL „Glorin Inginering” i-au fost transmise și alte bunuri materiale. Din partea primăriei contractul a fost semnat de către Octavian Mahu.

Potrivit oficialul respectiv, care este actualul șef al Oficiului Teritorial Bălți al Cancelariei de Stat, contractul a fost necesar pentru oraș, deoarece stațiile de epurarare a apei au fost într-o stare foarte gravă. Apropo, aceeași explicație se conține și în răspunsul forțelor de ordine, care a fost expediat în urma, adresării actualii guvernări pentru pornirea dosarului penal împotriva lui Mahu.

Este de remarcat faptul că nici fostul consiliulmunicipal, nici conducerea primăriei, n-au considerat necesar de a menționa participarea orașul, în acordul de concesiune, în organele de conducere a SRL “Glorin Inginering”, ce permite Legea cu privire la concesiuni, din 1995.

Potrivit postului de televiziune BTV, unul dintre managerii de consesiune, ar fi prietenul fostului primar de Bălți Octavian Mahu.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...