Societatea civilă din România îi cere lui Klaus Iohannis și Dacian Cioloș să suspende asistența financiară oferită Republicii Moldova: „Finanțarea cu bani publici românești, în condițiile în care se dă frâu liber corupției, este inacceptabilă”

Anticoruptie.md
19/12/2016
Parlamentul Republicii Moldova. Foto: Serviciul de presă al Parlamentului Republicii Moldova

Patru organizații neguvernamentale din România îi cer președintelui Klaus Iohannis, premierului Dacian Cioloș, lui Liviu Dragnea, președintelui PSD, partid cu majoritate parlamentară după alegeri, și lui Nicușor Dan, liderul USR, formațiune aflată în opoziție, să suspende finanțarea pentru Republica Moldova dacă Parlamentul de la Chișinău va adopta așa-numita lege pentru „liberalizarea capitalului și stimularea fiscală”.

„Legea în cauză ascunde sub un nume aparent european - «liberalizarea capitalului» - prevederi prin care se pot spăla banii negri obținuți din tranzacții obscure sau prin off-shore-uri, prin liberalizarea capitalului de către persoane fizice, cu interdicția investigării provenienței capitalului; se iartă funcționarii publici care nu și-au declarat până acum averea, oferindu-le posibilitatea de a declara orice capital cu plata a doar 2% din valoarea acestuia; se acordă amnistie fiscală pentru penalitățile acumulate de persoanele fizice și juridice care practică activitate de întreprinzător la plata taxelor și impozitelor, cu condiția achitării datoriilor”, argumentează în declarația comună reprezentanții organizațiilor care au semnat apelul: Expert Forum (EFOR), Centrul Român de Politici Europene (CRPE), Freedom House-România și Grupul de Dialog Social (GDS). 

Autorii petiției mai explică autorităților din România că proiectul de lege a fost adoptat în mare viteză de Parlament în primă lectură, la doar două săptămâni de la înregistrare, „după un simulacru de dezbateri cu societatea civilă și instituțiile publice care a durat două ore, fără avizul Guvernului și al expertizei anticorupție”. „Această lege reprezintă o puternică lovitură dată eforturilor anticorupție susţinute de partenerii Republicii Moldova, principala condiție pentru sprijinul bugetar internațional. Ea demonstrează cinismul politicienilor proeuropeni de la Chișinău, care pretind că fac reforme dar deghizează o măsură antieuropeană sub un nume proeuropean - «liberalizarea capitalului» - pentru a deruta atât partenerii străini, cât și publicul moldovean. În plus, viteza cu care s-a adoptat legea în prima lectură arată că reformele cerute de finanțatorii internaționali sunt îndeplinite doar parțial și cu întârzieri nu din cauza «instabilității politice», așa cum se pretinde, ci din cauza lipsei de reală voință politică”, se mai arată în declarație.

Semnatarii apelului susțin că finanțarea Republicii Moldova cu bani publici românești și europeni, „în condițiile în care se dă frâu liber corupției și spălării banilor, este inacceptabilă”. „În calitate de contribuabili români şi societate civilă preocupată de buna guvernare la Chişinău, solicităm actualei și viitoarei opoziții din Parlamentul României să sprijine Guvernul în reconsiderarea împrumutului de sprijin bugetar pentru Republica Moldova dacă actuala formă a legii «liberalizării capitalului și stimulării fiscale» trece şi în a doua lectură. De asemenea, solicităm opoziției să monitorizeze cu atenție folosirea banilor acordați până acum de Guvernul României către Republica Moldova. Contribuabilul român trebuie să fie informat dacă banii săi sunt folosiți pentru reforme și nevoi reale în Republica Moldova sau pentru a compensa banii irosiți prin corupție și crimă organizată”, susțin autorii declarației.

Proiectele de lege care prevăd liberalizarea capitalului și amnistia fiscală au fost înregistrate în Parlament la începutul lunii decembrie 2016, iar la 16 decembrie au fost adoptate în prima lectură, în pofida protestelor societății civile

Promotate de mai mulți deputați din majoritatea parlamentară, inclusiv de președintele Legislativului Andrian Candu, documentele sunt dur criticate de experți și reprezentanții societății civile din Republica Moldova care cred că astfel se propune legalizarea corupției și sfidarea reformelor în domeniul luptei contra corupției.

Anticoruptie.md
19/12/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii