După mitingul de 3 mai, după adeziuni masive la această structură civică, Platforma DA este supusă unui atac furibund de către sculele mediatice ale lui Plahotniuc şi gaşca de la guvernare. Li s-a dat ordin să compromită Platforma prin orice mijloace. Una dintre modalităţi este atribuirea Platformei DA a unui pronunţat mesaj unionist. Asta se face în speranţa că, speriaţi de acest mesaj, cetăţenii simpli vor părăsi structura civică.

Concomitent, din tabăra unioniştilor nerăbdători a fost lansat un alt tir critic. Membrii DA sunt învinuiţii... ştiţi de ce? De faptul că nu formulează un pronunţat mesaj unionist. În această situaţie apare întrebarea firească: „De ce te lansezi într-o campanie de denigrare ce este pe placul unei guvernări corupte?” 

Oare e chiar atât de greu să observi că mafihoţii de la guvernare n-au fost deranjaţi de nicio acţiune unionistă de până acum, organizată la Chişinău? Ei au sărit ca arşi doar atunci când marea de oameni adunaţi în Piaţă le-a cerut să întoarcă banii furaţi şi s-o uşchească din Moldova cât e lucru cu cinste. În condiţiile în care Platforma DA s-a declarat ca fiind o structură civică largă, în care se pot regăsi toţi cetăţenii revoltaţi de hoţiile Valoghilor, datoria noastră, a unioniştilor, este s-o susţinem. Să participăm la acţiunile DA fără să provocăm discuţii inutile. Noi nu suntem incompatibili cu Platforma DA. Dimpotrivă, urmărim un singur scop. Acelaşi. Asta este ceea ce eu numesc Reunificarea Inteligentă. 

Apropo, să mai vorbim încă odată despre acest concept pe care l-am lansat la mitingul din 5 aprilie. E timpul să încetăm să strigăm Unirea şi să începem s-o gândim. E timpul să conştientizăm că pentru a fi auziţi trebuie să răsune o voce puternică. Deocamdată se aud voci răzleţe. Asta înseamnă că e timpul să încetăm să ne dăm tari şi mari pe FB sau la un pahar de vorbă, ci să începem discuţiile zilnice cu cetăţenii care nu împărtăşesc punctul nostru de vedere. Înţelegeţi ce vreau să spun? Fiecare dintre noi, în fiecare zi. Apropo, nu doar Cabinetul din Umbră trebuie să devină o platformă de discuţii. Încercaţi şi la alte televiziuni. Faceţi uz de inteligenţa voastră şi convingeţi-i pe directorii de acolo să contribuie la salvarea acestui pământ.

Când vocea va fi puternică, vom cere organizarea referendumului. Dar şi asta în situaţia în care vom fi siguri că majoritatea va vota pentru Reunificare. Iar când se va întâmpla, chiar dacă nu toţi vor fi de acord, procesul Reunificării va fi declanşat. În Scoţia majoritatea a votat pentru rămânerea în cadrul Regatului Unit. Şi chiar dacă diferenţa a fost mică, cealaltă parte a populaţiei a fost obligată să se conformeze. Asta e regula jocului democratic.

Între timp, trebuiesc elaborate şi propuse societăţii spre dezbatere scenarii de integrare şi sincronizare a segmentelor social-economice din România şi Republica Moldova. Între timp, trebuie depus un efort inteligent prin care să-i facem pe partenerii noştri occidentali să accepte ideea că aşa cum soluţia salvatoare pentru Germania a fost reunificarea, în cazul nostru trebuie să se întâmple la fel. După care vor urma discuţii şi tratative cu Rusia. Şi atunci când Kremlinul va accepta condiţiile negocierilor, transnistrenii şi găgăuzii vor deveni cei mai înverşunaţi susţinători de-ai noştri. Iată ceea ce numesc eu Reunificarea Inteligentă. Altă cale nu există.

Să revenim însă la a treia chestiune enunţată mai sus: SIS îl expulzează pe George Simion în preajma marşului unionist din 16 mai. Oare de ce? Care e cauza adevărată? Să zădărnicească marşul? Nu, acesta va avea loc. Să scape de un activist incomod? Nu, fiindcă ar fi putut s-o facă în oricare altă situaţie de până acum. Dar poate ei stau de veghe în lanul statalităţii? Nu şi încă odată nu!

Operaţiunea a fost gândită în contextul fricii guvernanţilor faţă de forţa crescândă a Platformei DA. George Simion este declarat persona non-grata cu două zile înainte de marş. Exact atât cât e nevoie ca societatea să afle ştirea şi ca indignarea să crească la maximum. În felul acesta, la marşul de sâmbătă vor veni de 2-3 ori mai multe persoane decât ar fi venit în mod obişnuit. Poate 20 de mii, poate 100 de mii. E suficient ca în mulţime să se afle câţiva provocatori, ca să pornească dezordinile. Cineva are nevoie urgent de un nou 7 aprilie. În felul acesta mişcarea unionistă va fi compromisă pentru mult timp.

Dar nu acesta este scopul principal! Platforma Civică DA va fi învinuită de organizarea marşului din 16 mai, chiar dacă acest lucru nu este adevărat. Sculele mediatice ale lui Plahotniuc şi gaşca au şi început activitatea lor febrilă! Cu o singură lovitură se planifică anihilarea celor două structuri atât de incomode acestei guvernări abuzive şi corupte. Acum înţelegeţi de ce e nevoie să încetăm învinuirile reciproce şi să ne unim forţele pentru a combate răul cel mare?

Apelul meu este să venim cu toţii sâmbătă în Piaţă. Dar să fim vigilenţi! Provocatorii trebuiesc izolaţi şi predaţi forţelor de ordine. Şi încă ceva: mesajele unioniste trebuiesc conjugate cu cele de combatere a corupţiei şi a furturilor din banul public. De acest lucru se tem ei cel mai tare. Să ne reunificăm, dar inteligent! 

Val Butnaru