Linkuri accesibilitate

Dezbateri în jurul expulzării liderului platformei unioniste „Acțiunea 2012”


George Simion în 2012 în studioul Europei Libere
George Simion în 2012 în studioul Europei Libere

Vlad Filat a cerut audierea şefului SIS în Parlament pentru a se clarifica circumstanţele situaţiei şi a se pune capăt speculaţiilor.

Ministerul moldovean de interne a explicat că l-a expulzat pe activistul unionist român George Simion din motive de securitate națională, înainte de un protest așteptat la Chișinău. Nu este prima dată când autoritățile moldovene îi restricționează circulația lui Simion. Dar cazul de acum a ajuns în atenția Parlamentului și a premierului Chiril Gaburici, care l-a mustrat, la o ședință specială, pe ministrul de Interne, Oleg Balan, pentru expulzarea neașteptată, despre care nu l-ar fi informat la timp. Un rezumat despre cele întâmplate, inclusiv un apel al parlamentarilor români în apărarea lui Simion.

Convocând de urgenţă pe şefii de la Interne şi SIS, premierul Chiril Gaburici a solicitat să fie verificat dacă decizia de expulzare a fost luată în baza unei analize complexe şi dacă lui George Simion i-au fost respectate drepturile. Premierul a insistat ca asemenea decizii, care „pot aduce repercusiuni cu caracter diplomatic”, să fie coordonate pe viitor, se arată într-un comunicat de presă de la guvern.

Expulzarea liderului unionist român George Simion a încins spiritele şi la şedinţa plenului Parlamentului, după ce deputatul liberal Valeriu Munteanu a sugerat că decizia ar fi una politică:

„Această acţiune demonstrează că adevăratul conducător al coaliţiei de guvernare este Vladimir Voronin. Pentru că doar în perioada în care dumnealui de unul singur era la guvernare erau expulzaţi jurnalişti, diplomați şi ale persoane. Această acţiune nu este întâmplătoare, este orchestrată şi dinamitează relaţia Republicii Moldova cu România. Solicităm coaliţiei de guvernare, în special liderilor acestei coaliţii, Vlad Filat, Vladimir Voronin, şi Marian Lupu, să înceteze presiunile politice asupra instituţiilor speciale ale statului. Iar SIS-ului solicităm să-şi revadă decizia în vederea evitării condamnării Republicii Moldova la CEDO.”

În replică liderul comuniştilor Vladimir Voronin a spus: „Şi să dea Dumnezeu şi Maica Domnului să vină comuniştii din nou la guvernare şi eu vă asigur că o să procedez numai în aşa fel şi mai departe.”

La rândul său, liderul PLDM, Vlad Filat, a cerut audierea şefului SIS în Parlament pentru a clarifica circumstanţele situaţiei şi a pune capăt speculaţiilor: „Pentru ca să nu se mai umble cu cine a dat indicaţii, cum a dat indicaţii şi ca oamenii să aibă claritate în acest sens.”

Iar liderul PD, Marian Lupu, s-a arătat convins că autorităţile ar fi acţionat în strictă conformitate cu legea, fiind obligate să nu admită acţiuni subversive împotriva ţării: „Pe câte eu cunosc această persoană nu reprezintă organele statale, organele oficiale a ţării vecine, pe care motiv, vrea să vă spun că, nici într-un fel o asemenea acţiune, în strictă conformitate cu legea, nu vine să afecteze relaţiile bilaterale.”

23 de deputaţi şi senatori din diferite partide politice din România, membrii grupului intraparlamentar „Prietenii Unirii” au difuzat o declaraţiei în care dezaprobă „abuzurile comise de autorităţile Republicii Moldova la adresa lui George Simion” şi cer revocarea măsurilor „ilegal luate”.

Asemenea practici, se mai arată în declaraţie, nu pot fi tolerate într-un stat care în repetate rânduri și-a exprimat intențiile de aderare la Uniunea Europeană și care pretinde că se află într-un parteneriat special cu România. Semnatarii declaraţiei se arată indignaţi că Simion a fost expulzat fără nicio explicație din partea SIS-ului de la Chișinău, cu numai trei zile înainte de desfășurarea la Chișinău a unei manifestații stradale pentru Unire.

Liderul platformei unioniste „Acţiunea 2012”, George Simion, care s-a mai plâns şi în trecut de șicanări din partea autorităților moldovene, susţine şi el că expulzarea lui pe cinci ani ar avea legătură directă cu miting unionist programat să aibă loc la Chișinău sâmbătă.

Membrii platformei au anunţat astăzi că cele întâmplate nu a făcut decât să amplifice mitingul de sâmbătă, la care sunt aşteptaţi de două ori mai mulţi participanţi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG