Principală  —  Ştiri  —  Social   —   A crescut numărul accidentelor rutiere.…

A crescut numărul accidentelor rutiere. Cauzele producerii acestora

Peste 2500 de accidente rutiere s-au produs pe parcursul anului 2015, în municipiul Chișinău. În urma accidentelor au decedat șase persoane și alte 298 de persoane au fost traumatizate. Totodată, din numărul total de accidente soldate cu persoane traumatizate, 64 de accidente au fost calificate ca accidente grave, iar altele 187 ca accidente uşoare.

Comparativ cu aceiași perioadă a anului 2014, numărul de accidente a crescut cel mai mult în sect. Râşcani înregistrându-se 63 de accidente soldate cu 70 de persoane care s-au ales cu diferite leziuni corporale. Însă, e de menționat că cele mai multe persoane au decedat în sect. Centru şi Botanica înregistrându-se câte două decese.
Cele mai frecvente cauze de producere ale accidentelor sunt: nerespectarea priorităţii pietonilor și traversarea neregulamentară a drumului de către pietoni.

Potrivit datelor statistice, se relevă faptul că, cele mai multe accidente rutiere, s-au produs în luna martie, înregistrându-se câte 86 de accidente de circuaţie, între orele 08:00 – 20.00.

Numărul accidentelor în care au suferit copii, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului precedent, este în creştere, fiind comise 14 asemenea accidente, în descreştere fiind numarul copiilor decedaţi în rezultatul accidentelor.

Transportul public rămâne a fi o problemă actuală, în condiţiile în care în primele 3 luni a anului curent s-au produs 15 accidente rutiere, comparativ cu 8 în perioada analogică a anului precedent cu implicarea troleibuzelor, şi 15cu implicarea transportului în regim de maxi–taxi, în creştere fiind și numărul accidentelor – 16, provocate de conducătorii taximetrelor, comparativ cu 6 înregistrate în aceeaşi perioadă a anului 2014.

Peste 70 de procese contravenţionale au fost expediate în instanţa de judecată pentru examinare şi primirea hotărârii conform legislaţiei.

În urma mai multor analize, s-au determinat factorii care contribuie la producerea accidentelor:
– Lipsa infrastructurii (parcuri specializate care ar permite controlul centralizat la ieşire şi la întoarcerea de pe rută, controlul medical);
– Lipsa staţiilor amenajate pentru îmbarcarea călătorilor, fapt ce condiţionează oprirea haotică a microbuzelor şi traversarea carosabilului de către călători în locuri interzise;
– Lipsa staţiilor de aşteptare pentru maxi-taxi;
– Starea deplorabilă pe unele porţiuni de carosabil, sau aflarea acestora în proces de reparaţie;
– Amenajarea drumurilor cu mijloace tehnice de semnalizare rutieră (lipsa indicatoarelor de informare, marcajul rutier, trecerilor pietonale, iluminarea);
– Semafoarele învechite;
– Lipsa culturii rutiere a participanţilor la trafic, etc.