Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Krasnoselski, într-un gând cu Dodon

Krasnoselski, într-un gând cu Dodon

Vadim Krasnoselski

Recunoașterea Transnistriei de către marile puteri ale lumii e doar o chestiune de timp, a declarat noul președinte autoproclamat al rmn, Vadim Krasnoselski, într-un interviu pentru presa transnistreană. Acesta susține că Transnistria a și fost recunoscută de mai multe state europene, inclusiv de Rusia și de R. Moldova. „Pur și simplu, nimeni nu mai vorbește despre asta, toți încearcă să uite”, explică Krasnoselski.

Acesta mai susține că „statalitatea Transnistriei are începuturile în anul 1924, când, la inițiativa lui Grigore Kotovski, în orașul Harcov, a fost lansată ideea constituirii Republicii Autonome Sovietice Socialiste Moldovenești (RASSM) pe teritoriul din stânga Nistrului. „De ce a avut loc acest lucru? Cunoaștem cu toții că, până în 1917, Basarabia a fost ocupată de România regală. A fost o acțiune ilegală prin care românii au distrus etnia moldovenească, cultura moldovenească, limba, grafia, poporul moldovenesc, pe care l-a transformat în popor român. Atunci, pe teritoriul actual al Transnistriei, a și fost creată Republica Autonomă Moldovenească, în scopul păstrării culturii moldovenești, a grafiei moldovenești, a poporului moldovenesc în ansamblu. În astfel de condiții am trăit până în anii 1940, când în urma semnării Pactului Molotov-Ribbentrop, printr-un protocol special, Basarabia a fost alipită la RASSM, fiind creată RSSM – Republica Sovietică Socialistă Moldovenească”, declară Vadim Krasnoselski, care, potrivit CV-ului său, nu are nimic în comun cu realitățile istorice din această regiune. El s-a născut în 1970, în satul Dau­ri­ya, raio­nul Transbai­kal, din regiu­nea Chi­ta, sud-estul Sibe­ri­ei (Fede­ra­ția Rusă), în fami­lia unui mili­tar de națio­na­li­ta­te ucrai­ne­a­nă. În anul 1978, împre­u­nă cu fami­lia sa, a trecut cu traiul în ora­șul Ben­der (Tighi­na). Din sep­tem­brie 1993, a fost angajat în cadrul orga­ne­lor de inter­ne ale ora­șu­lui Ben­der, aflat în subordinea regiu­nii sepa­ra­tis­te Trans­nis­tria.

Krasnoselski acuză Parlamentul R. Moldova că, în 1990, a denunțat Pactul Molotov-Ribbentrop. „Atunci, sub aspect juridic, Chișinăul a renunțat la noi”, spune noul lider ales al autoproclamatei rmn. Acesta amintește că și Sovietul suprem al URSS, și mai multe state europene, denunțaseră Pactul Molotov-Ribbentrop. „O instanță judiciară internațională independentă ar putea confirma independența noastră”, afirmă Krasnoselski.

Autoritățile de la Chișinău nu au răspuns la aceste declarații. Amintim că, imediat după alegerile din 11 decembrie, desfășurate în stânga Nistrului, președintele ales al R. moldova, Igor Dodon, a transmis felicitări oficiale noului lider separatist, opiniile căruia, exprimate în primele sale interviuri acordate presei de la Tiraspol, coincid cu cele ale socialistului Dodon.