Linkuri accesibilitate

Barack Obama: cine atacă cibernetic Statele Unite fără ca Vladimir Putin să știe?


Kremlinul respinge orice amestec în atacurile cibernetice din campania electorala americană și cere dovezi

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:36 0:00
Link direct

Șeful administrației de la Washington a făcut cunoscut că în septembrie i-a cerut direct președintelui rus Vladimir Putin să pună capăt atacurilor cibernetice lansate de ruși împotriva unor structuri și personalități politice americane, în intenția de a influența alegerile prezidențiale americane.

„Și după aceea, atacurile au încetat”, a adăugat Barack Obama la conferința de presă de bilanț, organizată în 16 decembrie.

Obama a explicat că în acel moment era în primul rând îngrijorat de posibilitatea ca Rusia să încerce să manipuleze rezultatele voturilor din 8 noiembrie, cîstigate de republicanul Donald Trump.

Numai că serverele Partidului Democrat și ale șefului de campanie John Podesta fuseseră deja atacate, iar WikiLeaks a publicat sute de documente personale, care au subminat șansele candidatei Partidului Democrat, Hillary Clinton.

Întrebat dacă crede că președintele Putin a ordonat atacurile, Obama a răspuns: „am spus-o și o repet, aceste atacuri au fost coordonate la cel mai înalt nivel al guvernului rus. Și vă las pe voi să deduceți dacă sunt multe oficialități ruse care ….decid să se amestece în procesul electoral american fără ca Vladimir Putin să fie informat”.

Vineri dimineață, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a spus că administrația americană trebuie să aducă dovezi că atacurile cibernetice au fost lansate de Rusia, și dacă nu aduce să încheie subiectul.

În replică, Obama a dat asigurări la conferința de presă de bilanț că Statele Unite vor prezenta acele dovezi „care nu compromit sursele noastre”, și a reamintit că până în 20 ianuarie, ultima zi a președinției sale, va fi dar publicității raportul serviciilor de informații despre atacurile cibernetice din timpul campaniei electorale americane.

Potrivit estimărilor CIA, publicate de presa americană, atacurile cibernetice rusești au avut scopul de a sprijini victoria lui Donald Trump, o analiză respinsă categoric atât de Kremlin cât și de președintele ales al Statelor Unite. (IG)

XS
SM
MD
LG