Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Primăria Chişinău anunță că a…

Primăria Chişinău anunță că a fost deposedată de 20 de loturi de teren prin intermediul unei hotărâri judecătoreşti

Primăriei Chişinău informează, printr-un comunicat de presă că a aflat recent despre faptul că a fost deposedată de 20 de loturi de teren, prin intermediul unei hotărâri judecătoreşti. 

Hotărârea instanţei a fost emisă la data de 26 august 2016 de către judecătoarea Angela Catană, de la Judecătoria sectorului Centru din Chişinău. Instanţa de judecată a dispus înregistrarea dreptului de proprietate asupra celor 20 de loturi de teren, aflate în oraşul Chişinău şi care au aparţinut autorităţilor publice locale, după 3 agenţi economici, în temeiul proceselor-verbale ale unei licitaţii funciare, care în realitate nu s-a desfăşurat. Primăria Chişinău, proprietara bunurilor imobile, nici nu a fost citată ca parte în procesul de judecată.

„Informăm opinia publică că este vorba de litigiul despre care am relatat încă în luna ianuarie a anului curent, între Primăria Chişinău şi executorul judecătoresc, Iacob Miron. Atunci executorul judecătoresc a iniţiat ilegal o procedură privind organizarea licitaţiilor funciare, pentru înstrăinarea terenurilor proprietate municipală”, se spune în comunicat.

Primăria Chişinău anunță că a sesizat Procuratura Anticorupţie şi Centrul Naţional Anticorupţie pe marginea acestui caz. De asemenea, municipalitatea a depus o plângere către Consiliul Superior al Magistraturii în privinţa judecătoarei Angela Catană. În acelaşi timp, a fost depusă o cerere de revizuire asupra cazului.

Vedeți mai jos documentele la care face referire primăria mun. Chișinău.
1.        Hotărârea Judecătoriei sectorului Centru, emisă la 26.08.2016;
2.        Încheierea executorului judecătoresc Iacob Miron, din 12.01.2016;
3.        Comunicatul de presă emis de Primăria Chişinău, la data de 18.01.2016.

Persoanele implicate în cazul făcut public de Primăria mun. Chișinău au fost obiectul unei investigații a Ziarului de Gardă în februarie 2016. Atunci scriam că un executor judecătoresc, în temeiul unei încheieri judecătoreşti suspecte, şi-a atribuit rolul de autoritate publică locală, organizând singur licitaţii de comercializare a terenurilor publice. De obicei, licitaţiile erau anunţate într-un ziar cu tematică creştină, fiind câştigate de firme necunoscute, cu interese în construcţii, fondate „la pachet”. Doi magistraţi de la Judecătoria Botanica au calificat ca fiind legale acele licitaţii, astfel că, în prezent, mai multe terenuri publice sunt trecute în proprietate privată.

Ziarul de Gardă va reveni la subiect în ediția de joi a ZdG.