Actualitate

Gripă aviară: Nivel maxim de alertă în Coreea de Sud

Primele cazuri de păsări infectate cu virusul H5N6 au fost confirmate la 18 noiembrie într-o fermă din centrul țării. Epidemia s-a răspândit rapid la alte ferme, fiind sacrificate un număr record de 16 milioane de pui de găină și rațe.

Până în prezent, cel mai grav focar de gripă aviară din Coreea de Sud a fost înregistrat în 2014, atunci când aproape 14 milioane de păsări de curte au fost eutanasiate.

"Am ridicat nivelul de alertă la ‘grav’ în încercarea de a stopa răspândirea gripei aviare", a declarat ministrul agriculturii, Kim Jae-soo.

Acest nivel reprezintă ultima fază a unui sistem de alertă în patru pași. În acest stadiu, autoritățile pot interzice transportul păsărilor de curte, pot închide punctele de vânzare sau abatoarele, pot vaccina toate păsările și dezinfecta orice vehicul.

Situația ar putea conduce la o creștere bruscă a prețurilor la păsări de curte și la ouă. În prezent, ouăle sunt cu 30% mai scumpe față de aceeași perioadă a anului trecut.

Autoritățile sanitare s-au aflat sub tirul criticilor, fiind acuzate că nu au depus suficiente eforturi pentru a lupta împotriva epidemiei. De asemenea, decretarea nivelului maxim de alertă coincide cu o criză politică de amploare care a paralizat guvernul președintei Park Geun-Hye, recent demisă de Parlament.

Potrivit AFP, nu s-au înregistrat cazuri de persoane infectate cu virusul H5N6 în Coreea de Sud. 

agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *