Acuzații grave la adresa lui Vlad Plahotniuc. Ce reacție a avut prim-vicepreședintele PD

Anticoruptie.md
15/12/2016
youtube.com

O interceptare telefonică a unei discuții care pare a fi dintre killerul Vitalie Proca și fosta sa soție a fost făcută publică de controversatul primar al municipiului Bălți, Renato Usatîi. În discuția telefonică, cel care pare a fi Proca îi vorbește femeii despre pericolul pe care îl reprezintă Vladimir Plahotniuc și de ce se teme să semneze documentele prin care ar confirma că nu îl cunoaște personal pe prim-vicepreședinele Partidului Democrat.

Proca spune, la un moment dat, că Vlad Plahotniuc ar avea mâinile pătate de sânge până la coate, iar dacă îi transmite documentul semnat, „după asta ei o să taie și în stânga, și în dreapta”.

„Voi trebuie să înţelegeţi. Asta i-am spus şi mamei, iar acum îţi spun şi ţie. Acest Plahotniuc e murdar de sânge până la coate. Dacă eu le dau în scris că nu m-am întâlnit niciodată cu Plahotniuc, pierd ultimul as. După asta ei o să taie în stânga şi în dreapta", spune bărbatul care pare să fie Vitalie Proca.

Anterior, Usatîi a declarat că Vlad Plahotniuc încearcă să obțină de la Proca o declarație care să confirme că ultimul nu s-a întâlnit niciodată cu prim-vicepreședintele democraților. Ulterior au fost făcute publice mai multe interceptări telefonice din care reiese că rude ale lui Proca au încercat să îl convingă să semneze documentul solicitat de Plahotniuc, primind asigurări că în cazul în care killerul va semna, va fi eliberat din detenție David Davidean, cumnatul lui Proca, acuzat de complicitate în tentativa de asasinare a bancherului rus Gherman Gorbunțov. Fosta soacră a lui Vitalie Proca, Venera Gasparean, a spus anterior că scrisoarea de la Proca a fost cerută de fostul deputat democrat Constantin Botnari, cunoscut drept un apropiat al lui Vlad Plahotniuc. Botnari nu a comentat acuzațiile.

L-am contactat pe Vlad Plahotniuc pentru a-i solicita o reacție la acuzațiile din interceptările telefonice. Businessmanul nu a răspuns la niciunul dintre telefoanele sale, dar ne-a expediat un sms: „Нахожусь в пути”.

În vara acestui an, Vitalie Proca a fost condamnat de judecătorii din România la 21 de ani de închisoare pentru tentativa de omor a unui tânăr din București, pe care killerul l-a confundat cu liderul lumii interlope din Piatra Neamț, Ioan Mironescu. Infracțiunea a avut loc în 2012. Cu un an mai devreme, Proca a încercat să-l asasineze pe controversatul bancher rus Gherman Gorbunțov. Ultimul a declarat că Proca ar fi fost angajat de Renato Usatîi pentru a comite crima. Pe 16 octombrie curent, procurorii moldoveni ar fi pornit un dosar penal pe numele lui Renato Usatîi pentru fraudă și tentativă de asasinare a bancherului rus Gherman Gorbunțov. Renato Usatîi a reușit să scape, refugiindu-se la Moscova. 

Anticoruptie.md
15/12/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii