Fostul secretar general al Consiliului Suprem de Securitate, pe banca acuzaților. Morei a recunoscut că a luat mită

Anticoruptie.md
15/12/2016
protv.md

Procuratura Anticorupție a transmis în judecată cauza penală de învinuire a lui Ion Morei, fostul secretar general al Consiliului Suprem de Securitate (CSS). Fostul demnitar este acuzat de coparticipare la comiterea traficului de influenţă, pentru care norma penală prevede o pedeapsă de până la șase ani de închisoare.

În urmă cu trei săptămâni, 12 persoane, printre care actuali funcţionari, antreprenori, jurişti şi avocaţi, dar și Ion Morei, au fost reţinuţi pentru că în cursul acestui an ar fi constituit o schemă prin care ar fi încercat să înstrăineze 30 de hectare de teren care au aparţinut, cu drept de proprietate, Colegiului Naţional de Viticultură şi Vinificaţie din com.Stăuceni. Potrivit datelor urmăririi penale, învinuiţii ar fi luat în arendă terenul, pe un termen de 30 de ani, iar ulterior, schimbîndu-i destinaţia din extravilan în intravilan, au încercat să parceleze lotul şi să-l comercializeze. Pentru a obţine decizii favorabile în scopul realizării intenţiilor lor, aceştia ar fi mituit diferiţi funcţionari.

Ion Morei este acuzat că a pretins şi a primit 13.000 de euro, susţinând că are influenţă asupra unor judecători şi poate să-i determine să pronunţe o hotărâre favorabilă grupului de persoane ce doreau înstrăinarea terenului care aparține Colegiului Naţional de Viticultură şi Vinificaţie din com.Stăuceni. Fiind audiat de procurori, fostul secretar general al CSS şi-a recunoscut vina, încheind cu procurorii acord de recunoaştere a vinovăţiei.

Urmărirea penală în privinţa complicilor acestuia continuă, urmând ca în scurt timp şi ei să fie deferiţi justiţiei. Marți, 13 decembrie, în cadrul acestui dosar penal a fost reținut directorul Colegiului de Vinificaţie şi Viticultură din Chişinău. Potrivit declaraţiilor martorilor şi probelor acumulate, funcţionarul ar fi primit de la unul dintre complici 660.000 de lei pentru a aviza pozitiv proiectul de parcelare a terenului cu suprafaţa de 38.09 hectare în 32 de sectoare, după care ar fi urmat să fie vândut. 

Anticoruptie.md
15/12/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii