FOTO // Flash Mob la Parlament: „«NU» amnistiei hoților!”

Anticoruptie.md
16/12/2016
Foto: CIJM

Un grup de jurnaliști și reprezentanți ai societății civile au organizat un flash mob în fața sediului Parlamentului, în dimineața zilei de 16 decembrie, prin care și-au exprimat dezacordul față de cele două proiecte de legi care prevăd „liberalizarea capitalului și stimularea fiscală”, dar care ar presupune, de fapt, legalizarea corupției și sfidarea reformelor în domeniul luptei contra acesteia. Acțiunea a avut loc înainte de începerea ședinței Legislativului la care urmează să se dezbată cele două proiecte. 

„NU amnistiei hoților!”, „Jos corupția!” și „Nu legalizați corupția!” au scandat cei prezenți la flash mob. Printre ei s-au numărat jurnaliști de la mai multe instituții media, dar și reprezentanți ai mai multor organizații neguvernamentale precum Promo-Lex, Asociația Presei Independente sau Centrul de Resurse Juridice din Moldova. 

„Ne exprimăm dezacordul față de modul absolut netransparent în care sunt trecute în Parlament cele două proiecte de legi și înțelegem din asta că există un interes puternic al cuiva ca să fie adoptate aceste proiecte și să scape de pedeapsă pe cineva pentru nedeclararea averilor. Însuși faptul să se permită funcționarilor care au adunat averi necinstit să le declare și să nu pățească nimic, adică să nu fie trași la răspundere, mi se pare o sfidare a întregii populații”, a declarat Viorica Zaharia, președinta Consiliului de Presă din Moldova. 

„Se pare că este o acțiune coordonată. FMI-ul a condamnat anterior acțiunile de amnistie care nu au dus la niciun rezultat. Respectiv, punem la îndoială mai multe circumstanțe - până nici procesul decizional nu a fost respectat - care pun la îndoială bunăcredința lor”, a adăugat Ion Guzun de la CRJM. 

Anterior, inițiativele promovate de mai mulți deputați din majoritatea parlamentară, inclusiv de președintele Legislativului Andrian Candu, au fost criticate dur de experți din domeniu

29 de organizații nonguvernamentale, printre care și Centrul de Investigații Jurnalistice, au semnat un apel public prin care declară drept inadmisibilă adoptarea proiectelor de legi prin care se propune „liberalizarea capitalului”, adică exonerarea de orice răspundere a persoanelor fizice şi juridice care nu şi-au declarat proprietăţile, în schimbul declarării acestora până la 15 aprilie 2017 şi plăţii, în favoarea statului, a 2% din valoarea averii nedeclarate. 

În replică, autorii inițiativelor legislative, deputații Andrian Candu, Sergiu Sârbu, Igor Vremea, Roman Boțan și Corneliu Padnevici, au dat asigurări că bunurile obținute pe cale infracțională, spălare de bani, reprezintă o excepție de la lege. „Dacă se demonstrează că anumite bunuri sunt obținute prin infracțiune, acestea nu pot legalizate în baza acestor proiecte de legi”, a declarat Sergiu Sârbu.

Anticoruptie.md
16/12/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii