În completul care examinează cauza a fost inclus un judecător nou - Ala Cobăneanu. Se întâmplă după ce Curtea Supremă de Justiţie a acceptat declaraţia de abţinere a lui Nicolae Craiu, cumnat cu membrul Consiliului Superior al Magistraturii Gheorghe Avornic, instituţie ce a emis actul administrativ contestat de către Domnica Manole. În sală au putut fi observaţi, ca de obicei, reprezentanţi ai misiunilor diplomatice de la Chişinău. Şedinţa a demarat cu propunerea judecătorului Ion Druţă de a ridica excepţia de neconstituţionalitate a articolului 307 din Codul Penal - pronunţarea cu bună ştiinţă a unei hotărâri contrare legii, articol în baza căruia este învinuită Domnica Manole. După câteva minute de deliberare, CSJ a decis să trimită un demers în acest sens la Curtea Constituţională. 

Reprezentantul CSM nu s-a opus acestui demers, iar Domnica Manole şi apărarea sa l-au salutat.

Domnica Manole a mai declarat că în cazul în care Curtea Constituţională va admite acest demers, hotărârea va fi benefică pentru întregul sistem judecătoresc. Mai mult, judecătoarea crede că poziţia CSJ are legătură cu discursul şefului Delegaţiei Uniunii Europene în cadrul unei recepţii în care s-a arătat îngrijorat de mersul mai multor dosare penale, inclusiv al ei. 

Potrivit procedurii, CSJ va relua examinarea acestei cauze după ce Curtea Constituţională va decide asupra chestiunii. Amintim că, în mai, CSM i-a permis Procuraturii Generale să iniţieze urmărirea penală a Domnicăi Manole, în urma deciziei de a obliga Comisia Electorală Centrală să organizeze referendumul de modificare a Constituţiei, iniţiat de Platforma Civică Demnitate şi Adevăr. Hotărârea Consiliului a fost criticată de reprezentanţi ai societăţii civile şi a provocat nedumerirea Delegaţiei Uniunii Europene şi a Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Chişinău. Recent, şi membrii Comitetului ONU pentru Drepturile Omului au dezbătut subiectul şi s-au arătat îngrijoraţi de acest caz. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.