Trimite e-mail | Printeaza
Social
15.12.2016

Locuinţele pentru familiile tinere şi diminuarea fenomenului salariilor în plic, în atenţia Premierului

Locuinţele pentru familiile tinere şi diminuarea fenomenului salariilor în plic, în atenţia Premierului

La iniţiativa Prim-ministrului Pavel Filip, a fost analizată astăzi o primă formă a conceptului de sprijin pentru tinerele familii, care doresc să-și procure o locuință cu ajutorul unui credit.
 
Viziunea proiectului, elaborată în cadrul consultărilor pe platforma Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru, cu participarea reprezentanţilor Ministerului Economiei şi ai Ministerului Finanţelor a fost prezentată, astăzi, în cadrul unei şedinţe de lucru prezidată de Premier.
 
Acest concept, elaborat, de asemenea, la solicitarea Prim-ministrului, are la bază modele similare din statele membre ale Uniunii Europene de tip „Prima casă” și vizează asigurarea cu locuinţe a tinerelor familii.
 
Scopul programului este de a sprijini tinerele familii în obținerea spaţiului locativ prin facilitarea accesului acestora la credite preferenţiale, statul urmând să garanteze o parte din creditul ipotecar acordat în acest scop. Asemenea modele de asigurare cu spaţiu locativ  a familiilor tinere sunt deja aplicate cu succes în mai multe ţări europene, inclusiv în ţara vecină România.
 
Participanţii la şedinţă au decis să continue consultările cu reprezentanţii Băncii Naţionale a Moldovei şi ai băncilor comerciale pentru a analiza sustenabilitatea acestui proiect şi a stabili cele mai bune criterii de identificare a beneficiarilor acestui program. Conceptul urmează să fie definitivat şi prezentat Guvernului spre aprobare.
 
Un alt subiect, discutat la şedinţă, s-a referit la măsurile ce urmează a fi întreprinse de către stat pentru a diminua fenomenul salariilor în plic. În urma unei analize detaliate a situaţiei actuale la acest capitol, s-a decis crearea unui grup de lucru, care va efectua o analiză a costurilor şi beneficiilor soluţiilor propuse şi, ulterior, va elabora un Plan de acţiuni prioritare pentru reducerea fenomenului salariilor în plic, inclusiv prin motivarea angajaţilor şi ai angajatorilor de a declara oficial veniturile, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus