UE va aloca 13 mil. euro pentru dezvoltarea societăţii civile şi autorităţilor publice din Moldova

Uniunea Europeană va aloca 13 milioane de euro pentru finanţarea proiectelor de dezvoltare a capacităţilor societăţii civile şi ale autorităţilor publice din Republica Moldova. Guvernul a aprobat, miercurii, 14 decembrie, semnarea a două acorduri în acest sens cu Uniunea Europeană.

Astfel, primul acord prevede acordarea unui grant în valoare de opt milioane de euro pentru dezvoltarea şi consolidarea capacităţilor societăţii civile din ţara noastră. Acordul are ca scop dezvoltarea societăţii civile şi sporirea capacităţilor necesare pentru a asigura o participare activă a ONG-urilor în procesul de luare a deciziilor şi de elaborare a politicilor, precum şi în implementarea proceselor de asociere RM-UE.

Prin urmare, asociaţiile obşteşti vor putea depune spre finanţare proiecte ce se încadrează în unul din domeniile strategice, şi anume: buna guvernanţă, dezvoltare economică şi socială, coeziune socială prin îmbunătăţirea sistemului de furnizare a serviciilor sociale. Proiectul va fi implementat de Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova.

Cel de-al doilea acord prevedeacordarea unui grant în sumă de cinci milioane de euro pentru dezvoltarea capacităţilor instituţionale ale Guvernului şi ale altor instituţii de stat în procesul de implementare a Acordului de Asociere RM-UE.

În acest caz, resursele financiare vor fi alocate inclusiv pentru realizarea proiectelor de programul Twinning, un mecanism prin care administraţiile din statele candidate la aderare conlucrează cu omologii lor din ţările UE pentru aplicarea unor proiecte clar definite de transpunere, implementare şi urmărire a aplicării acquis-ului comunitar în domeniile lor de competenţă.

Acordul vizează, de asemenea, consolidarea capacităţilor instituţionale şi efectuarea achiziţiilor publice în cinci domenii prioritare: mediu, justiţie, energie, transporturi şi educaţie. Implementarea proiectului respectiv va fi coordonată de Cancelaria de Stat.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.