BEI va acorda un împrumut de 41 milioane euro pentru construcţia gazoductului Ungheni – Chişinău

BEI va acorda Guvernului Republicii Moldova un împrumut de 41 milioane euro pentru construcţia gazoductului Ungheni – Chişinău. Guvernul a aprobat miercuri,14 decembrie, semnarea Acordului de împrumut dintre Republica Moldova şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) pentru realizarea acestui proiect.

Proiectul reprezintă cea de-a doua fază de asigurare a interconexiunii sistemului de transport de gaze naturale din România cu cel din Republica Moldova şi vine să asigure ţara noastră cu o sursă alternativă de energie.

Conform documentului, BEI urmează să acorde un împrumut de 41 milioane euro care vor fi alocate companiei VestMoldTransGaz, pentru construcţia conductei.

Tot astăzi, a fost instituită Comisia responsabilă de efectuarea cercetărilor necesare pentru a stabili traseul exact de construcţie a conductei şi de asigurarea condiţiilor necesare pentru lansarea proiectului.

Conform calculelor provizorii, costurile totale pentru construcţia liniei magistrale a conductei de gaze Ungheni-Chişinău sunt estimate la aproximativ 113 milioane de euro. Adiţional la împrumutul acordat prin intermediul Băncii Europene de Investiţii, Uniunea Europeană va mai aloca Republicii Moldova 10 milioane de euro sub formă de grant, pentru a compensa contribuţia financiară iniţială, asigurată din bugetul de stat, şi peste 20 milioane de euro în cea de-a doua fază de implementare a proiectului.

Construcţia Conductei de Transport Gaze pe direcţia Ungheni – Chişinău are ca scop sporirea securităţii energetice a ţării noastre prin realizarea interconexiunilor cu sistemele de transport de gaze naturale din Uniunea Europeană, creşterea concurenţei pe pieţele angro, precum şi prin crearea premiselor necesare pentru reducerea tarifelor achitate de utilizatori.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.