Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Protestul pensionarilor împotriva reformei din…

Protestul pensionarilor împotriva reformei din sistemul de pensii

Consiliul de Administrare al Uniunii Pensionarilor din R. Moldova anunță că vor protesta împotriva reformei din sistemul de pensii.

„Ne adresăm Președintelui, Parlamentului și Guvernului R. Moldova să ia act de doleanțele acestora, privind problema reformei în sistemul de pensii.Proiectul reformei sistemului de pensii, care vizează circa 700 mii de cetățeni a fost elaborat în grabă, fără consultări publice, deși noi, reprezentanții Uniunii Pensionarilor din RM, am insistat în repetate rânduri să participăm în activitatea grupului de lucru, care s-a ocupat cu problema în cauză în cadrul Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei.

Guvernul a insistat și a adoptat pe furiș proiectul dat, deși a fost criticat de mulți experți și sindicate, ignorând părerile și propunerile societății, folosind momentul când oamenii sunt preocupați de problemele sărbătorilor de iarnă. Menționăm faptul că termenul limită pentru prezentarea propunerilor de la societate civilă a fost stabilit de Ministerul Muncii și Protecției Sociale până la 14 decembrie, însă executivul a aprobat proiectele de acte legislative ce țin de reforma sistemului de pensii deja pe 5 decembrie, iar Parlamentul le-a votat în prima lectură pe data de 8 decembrie în condiții nocturne, fără nicio consultare cu societatea civilă. Este cu atât mai sfidător, cu cât în campania electorală prezidențială reprezentanții puterii, în special cei de la PDM, dădeau garanții în fața alegătorilor că cenzul de vârstă nu va fi modificat!

În situația în care părerea pensionarilor și altor categorii de populație referitor la reforma sistemului de pensie a fost totalmente ignorată de guvernare, reieșind din modul sfidător de aprobare a proiectelor de legi ce vizează această reformă, Uniunea Pensionarilor din R. Moldova îndeamnă pe toți cetățeni să iasă pe data de 16 decembrie 2016, la ora 11:00, la un marș de protest împotriva acestei pseudoreforme pensionare antipopulare, care se va desfășura în fața clădirii Guvernului”, susțin reprezentanții Uniunii Pensionarilor din R. Moldova.