Cum va evolua relația Chișinău-București după victoria PSD la alegerile din România?

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Victoria PSD la alegerile parlamentare din România a fost salutată de cel mai controversat politician din Republica Moldova, oligarhul Vlad Plahotniuc, și de pro-rusul Igor Dodon.

Plahotniuc a menționat într-o postare pe Facebook că „rezultatul bun al PSD constituie o dovadă că cetățenii apreciază ideile și reformele social-democrate”: „Îi doresc României să aibă parte de echilibru și stabilitate politică, pentru a asigura în continuare un progres economic și social”, a scris Plahotniuc.

La rândul său, președintele neconfirmat încă, pro-rusul Igor Dodon, a felicitat PSD din România pentru victoria în alegeri și și-a exprimat speranța că „liderii acestei formațiuni vor echilibra retorica Bucureștiului în raport cu Republica Moldova”. Dodon a mai spus că mizează pe faptul ca Guvernul României „să demonstreze respect pentru independența Republicii Moldova” și că „mișcările unioniste vor fi tratate ca niște entități marginale și radicale, rătăcite în apele democrației”.

Unirea văzută de PSD România

Reprezentantul PSD, Gabi Petrea, a explicat, într-o intervenție la 10-TV din Republica Moldova, cum se va dezvolta relația României cu Republica Moldova după învestirea unui guvern PSD la București. Potrivit lui, „interesul României pentru Republica Moldova va rămâne foarte mare”: „Sper ca relația pe care o vom avea cu Chișinăul să fie la fel de bună ca pe vremea când Victor Ponta era prim-ministru al României. Relația va fi stabilită de comun acord de premierii celor două state și eu sper că va fi una în beneficiul cetățenilor celor două țări”.

Vorbind despre un eventual proiect de unire a Republicii Moldova cu România, Gabi Petrea a spus că mai întâi trebuie stabilită „o relație de lungă durată și stabilă, iar mai apoi, pas cu pas, se poate merge și în această direcție”: „Până nu avem o relație stabilă, durabilă, care să continue indiferent cine este la guvernare la București sau la Chișinău, nu putem discuta despre continuarea acestor demersuri. Trebuie să începem cu lucruri pe care cetățenii de pe cele două maluri ale Prutului și le doresc. La Chișinău există un guvern pro-european cu care avem o relație bună ca stat și eu cred că vom menține această relație în continuare. Atât timp cât Chișinăul își va dori o relație stabilă cu România, din partea României o va avea”, a menționat Gabi Petrea.

PSD a pierdut alegerile în Basarabia

Duminică, basarabenii au votat masiv pentru partidul lui Traian Băsescu la alegerile parlamentare din România. Potrivit datelor Biroului Electoral Central de la București, PMP a acumulat aproximativ 62% din voturile cetățenilor români din Republica Moldova. Pe poziţia a doua s-a situat PNL, cu aproximativ 15% din voturi în Republica Moldova. PSD, deşi câştigător în România, în Republica Moldova s-a clasat pe locul trei, cu numai 9% din voturi, fiind urmat de Uniunea ”Salvați România” cu peste 5% și de Alianța Liberalilor și Democraților cu 2%.
În total, în Republica Moldova au votat 30.645 de alegători. Spre comparație, la alegerile pentru funcția de președinte al României din 2014, în turul doi de scrutin, au reuşit să voteze peste 35 de mii de basarabeni.

Vitalie Călugăreanu, DW-Chișinău


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...