Linkuri accesibilitate

Micul business și compromisul cu guvernul referitor la patentă


Decizia finală ar urma să fie luată de Parlament

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:12 0:00
Link direct

După ce au reușit să convingă guvernul să prelungească pe un termen de doi ani activitatea în bază de patentă, liderii micilor întreprinzători critică decizia executivului. Ei vor că moratoriu să fie extins până la cinci ani sau chiar pe termen nelimitat, iar costul patentelor să nu fie majorat. Relatează Alla Ceapai:

Parlamentul ar urma să dezbată în această săptămână iniţiativa guvernului de a permite pentru încă doi ani activitatea de comerţ în bază de patentă, contrar unei deciziei din 2008 a legislativului de a trece comerțul la tarabe în conditii mai rigide.

Iniţial, Ministerul Economiei propunea prelungirea cu doar un an a patentelor, dar şi o triplare a taxelor pentru obtinerea acestora. În varianta finală a proiectului de lege, trimis Parlamentului, termenul a fost extins cu încă un an, iar costurile patentelor au fost majorate neesențial.

Premierul Pavel Filip spunea, lunea trecută, că la această decizie de compromis s-a ajuns în urma consultărilor cu titularii de patente, care au organizat anterior mai multe proteste.

Pe de altă parte, preşedintele Asociaţiei Micului Business, Eugen Roşcovanu, susţine că la negocierile de la Guvern s-a insistat pe prelungirea cu cel puţin cinci ani a patentelor. Constrânşi de situaţie titularii de patente au acceptat totuşi propunerea guvernamentală, cu care par să nu mai fie de acord, însă, aşa cum sugerează Eugen Roşcovanu:

„Rămânem la speranţa că, în sfârşit, săptămâna aceasta se vor discuta în parlament aceste propuneri şi se va lua o decizie adecvată, adică să rămână preţurile aşa cum sunt şi să fie anulată interdicţia pentru patenta de întreprinzător fără nici o condiţie.”

Deşi cere parlamentului să nu limiteze în general activitatea în baza de patentă, Eugen Roşcovanu spune pe de altă parte că şi prelungirea cu doi ani a patentelor propusă de guvern ar fi mulțumitoare:

„În calitate de concept ca să se prelungească pe doi ani de zile bineînţeles că acceptăm.”

Unii experţi cu care am stat de vorbă observă o inconsecvenţă de care ar da dovadă reprezentanţii micilor comercianţi şi în ce priveşte preţurile la patentă.

Ei cer parlamentului să păstreze costurile actuale, după ce au reuşit să negocieze cu Guvernul o majorare mult mai mică faţă de cotele iniţiale care erau in discutie.

Eugen Roşcovanu susţine că preţurile pentru patente, deşi au fost revizuite de guvern oricum sunt excesive, fiind vorba de o scumpire cu 180 de lei pentru comercianţii de la oraşe şi cu 50 de lei pentru cei de la sate.

Unii experţi susţin că deţinătorii de patente nu se lasă înduplecați pentru ca ar avea in spate un număr mic de beneficiari din evaziuni fiscale de proporții.

În același timp în mediul experților, guvernului i se reproşează că a amânat din nou soluţionarea problemei, aşa cum s-a întâmplat şi în 2008. Executivul de atunci a decis să amâne până în 2017 interzicerea patentelor, din cauza unor serii de proteste ale comercianților. Şi de această dată Executivul a ales să cedeze în fata deţinătorilor de patente şi a renunţat la intenţia de a-i obliga să treacă la activităţi comerciale individuale, unde statul poate exercita un control mai riguros. Ministerul economiei a dat asigurări însă că amânarea cu doi ani e o măsură tranzitorie.

Decizia finală ar urma însă să fie luată de Parlament. Revendicările micilor comercianţi sunt sprijinite deocamdată doar de opoziţia socialistă, care a folosit pe larg subiectul patentelor în campania electorală prezidenţială.

Previous Next

XS
SM
MD
LG