Linkuri accesibilitate

„Să nu ne bată capul, așa cum a făcut-o Șevciuk”


Moldova / Transnistria - political advertising, Tiraspol
Moldova / Transnistria - political advertising, Tiraspol

Opinii ale oamenilor de rînd și ale experților privind rezultatul alegerilor din regiunea transnistreană

Comisia electoral centrală de la Tiraspol a anunțat oficial că victoria la așa-zisele alegeri prezidențiale din regiunea separatistă a revenit din primul tur lui Vadim Krasnoselski, care a acumulat 62,3 la sută dintre voturi. Actualul lider de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, a fost votat de doar 27,38 la sută.

Vadim Krasnoselski va deține funcția de așa-zis președinte al regiunii transnistrene pentru următorii cinci ani. Tot astăzi CEC i-a înmânat acestuia certificatul de președinte al „republicii moldovenești nistrene”.

Pe locul trei la scrutinul de duminică s-a plasat liderul comuniștilor transnistreni, Oleg Horjan, care a acumulat 3,17 la sută din voturi, iar restul candidaților au luat sub un procent.

Prezența la scrutinul de duminică din regiunea transnistreană a fost de 59,16 la sută.

Vadim Krasnoselski, care a deținut funcția de președinte al Sovietului Suprem din Tiraspol, fost ministru de interne, se spune că ar fi un apropiat al partidului Rusia Unită de la Moscova, partidul lui Vladimir Putin. Acesta a avut mai multe promisiuni sociale, în special pentru pensionari, cum ar fi gratuitatea în transportul public, înghețarea tarifelor și chiar acordarea câte 1000 de metri cubi de gaze gratuit pentru fiecare pensionar.

Corespondenții noștri la Tiraspol și Bender au întrebat câțiva oameni pe stradă ce părere au despre rezultatele scrutinului:

„Sincer, nu pot spune nimic despre Krasnoselski ca despre președinte, pentru că el abia a intrat în funcție. Dar, ca și toată lumea, aștept numai lucruri bune. Sper că voi reuși să-mi găsesc de lucru. Sunt în căutarea unui loc de muncă și nu mă pot angaja. Am lucrat la Sheriff trei ani, după care au fost reduceri și m-au concediat și de atunci sunt șomer. Îmi leg speranțele de Krasnoselski. Va trebui să merg să cer președintelui un loc de lucru.”

„Aștept numai lucruri bune – tot ce a promis să se realizeze. Am votat pentru el și cred că promisiunile lui nu sunt doar vorbe. Vrem ca uzinele să reînceapă să funcționeze, copiii să revină, salariile să fie mai mari. Numai bine îi doresc și să îndeplinească promisiunile făcute și să nu ne bată capul, așa cum a făcut-o Șevciuk.”

Mai multe opinii ale locuitorilor din regiunea transnistreană pot fi găsite pe site-ul postului de radio Europa Liberă.

Expertul IDIS Viitorul, Ion Tăbârță, subliniază că victoria lui Krasnoselski, chiar dacă e posibil să produce seisme în interiorul elitei politice transnistrene, nu va schimba prea multe în abordarea regională a administrației de la Tiraspol.

Ion Tăbârță: „Regiunea transnistreană nu este un teritoriu independent, este o enclavă separatistă dirijată în totalitate din Federaţia Rusă. Acest lucru a fost demonstrat foarte clar în campania electorală – toți candidații s-au întrecut cine dintre ei este mai loial și mai convenabil Moscovei.

Unicul aspect de noutate va fi să vedem care va fi rolul businessului pe agenda promovată de așa-numita administrație de la Tiraspol – va reuși, până la urmă, businessul să-și facă loc pe lângă politic? Mă refer la faptul că businessul din regiunea transnistreană are nevoie de ieșire spre Europa, iar această ieșire spre Europa se poate face doar prin intermediul Chişinăului. Va reuși în vreun fel businessul de acolo să-și facă loc și să aibă o voce poate chiar în disonanță în anumite situații cu anumite decizii politice luate din rațiuni strict geopolitice?”

Așa-numitul „președinte” în regiunea transnistreană controlează puterea executivă. Odată cu preluarea acestei funcții de către Krasnoselski, Partidul Obnovlenie, în spatele căruia stă holdingul Sheriff, care deține deja majoritatea în Sovietul suprem, (legislativul local) a ajuns să controleze toată puterea în regiunea separatistă.

Politologul Ernest Vardanean spune că acest lucru va aduce o anumită acalmie în relația dintre legislativ și executiv, care au fost tensionate la cote maxime în ultimii ani.

Ernest Vardanean: „Prima consecință ar fi stabilizarea puterii interne, întrucât ramura legislativă și cea executivă va fi total mente controlată de Partidul Obnovlenie, adică de concernul Sheriff. În Transnistria nu vor mai fi ciocniri dintre parlament și executiv, ceea ce constituie de fapt un factor pozitiv pentru regiune.

A doua consecință este revenirea „gărzii vechi”, adică a echipei lui Smirnov, întrucât toți aceștia au fost dați afară imediat după venirea lui Șevciuk la putere acum cinci ani. Krasnoselski este fost ministru de interne în echipa lui Smirnov. Iar însuși Igor Smirnov pe parcursul acestei campanii electorale a fost binevenit la toate evenimentele și a fost salutat călduros cu aplauze.

Evgheni Șevciuk a comis o greșeală fatală, ceea ce l-a și constat fotoliul de președinte, atingând sfera bugetară, punând mâna pe banii pensionarilor și bugetarilor, ceea ce niciodată nu a făcut Igor Smirnov, chiar și în timpuri mai grele decât acum.”

Publicația Vzgliad publică astăzi un interviu cu Evgheni Șevciuk, care își recunoaște înfrângerea și spune că „nu se va agăța cu orice preț de putere”. Publicația scrie că în regiune deja apar voci care cer tragerea la răspundere a lui Șevciuk și închiderea frontierelor pentru el și familia sa.

Ernest Vardanean: „Trebuie să facem diferența dintre campania electorală și viața reală. Da, într-adevăr, Vadim Krasnoselski în timpul campaniei electorale a spus: „Hoțul trebuie să facă pușcărie”, însă nu cred că se va ajunge la acest moment dacă Șevciuk va ceda acum, dacă nu va încerca să revizuiască rezultatele alegerilor, să spună că au fost fraudate și așa mai departe. Adică dacă el nu va merge pe calea agravării, acutizării situației, atunci Vadim Krasnoselski îi va ierta și îi va da drumul împreună cu soția, Nina Șevciuk. Eu cred că Șevciuk nu va rămâne în Transnistria, am așa bănuieli, dar rămâne de văzut.”

Încheierea alegerilor în regiunea transnistreană deschide și un nou capitol în procesul de reglementare transnistreană, după ce acum o lună pe malul drept al Republicii Moldova scrutinul prezidențial l-a scos învingător pe socialistul Igor Dodon, un admirator deschis al liderului rus Vladimir Putin.

Igor Dodon a spuj deja că în luna ianuarie va merge la Tiraspol pentru a discuta cu noul lider al administrației de acolo.

Discuții care, fără îndoială, vor fi girate de Moscova, care vede în schimbarea liderilor la Chişinău și Tiraspol o nouă bună ocazie de a impune o formulă de reglementare transnistreană favorabilă intereselor sale în regiune.

Previous Next

XS
SM
MD
LG