Societatea civilă critică proiectul privind liberalizarea capitalului: O amnistiere totală a averilor dobândite ilegal

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Legea privind liberalizarea capitalului va legaliza averile dobândite ilegal va descuraja contribuabilii şi funcţionarii oneşti, se arată într-o declarație a societății civile, semnate de 30 de ONG-uri.

Aceste proiecte prevăd „liberalizarea capitalului”, adică exonerarea de orice răspundere a persoanelor fizice şi juridice care nu şi-au declarat proprietăţile în schimbul declarării acestora până la 15 aprilie 2017 şi plăţii în favoarea statului a 2% din valoarea averii nedeclarate. Proiectele mai introduc interdicţia de sancţionare a funcţionarilor publici pentru nedeclararea acestor averi.

„Reacţia societăţii civile este determinată de sensibilitatea şi dualitatea proiectelor, abordarea insuficientă a subiectului şi, în mod deosebit, impactul acestora asupra societăţii. Organizaţiile neguvernamentale constată cu profundă îngrijorare că aceste iniţiative vor duce la o amnistiere totală a persoanelor care şi-au însuşit averi în mod ilegal, în special pentru funcţionarii publici”, se arată în document.

Societatea civilă mai susține că „prin adoptarea proiectelor va deveni imposibilă tragerea la răspundere a persoanelor juridice şi fizice, în special a demnitarilor publici, care nu au declarat sau au declarat la valori reduse averea”.

„Pe de altă parte, această iniţiativă reduce la zero eficienţa Pachetului de integritate votat de Parlament cu doar câteva luni în urmă şi raportat de autorităţi ca fiind un mare succes în combaterea corupţiei. Mai mult, aceasta va permite demnitarilor corupţi să îşi păstreze funcţiile publice şi descurajează funcţionarii şi contribuabilii oneşti. De asemenea, proiectul de lege nu conţine o justificare convingătoare”, susțin semnatarii.

Organizaţiile semnatare consideră inadmisibilă adoptarea acestor proiecte de legi, „întrucât ele legalizează ilegalităţi şi compromit eforturile de combatere a corupţiei şi de edificare a unui stat de drept în Republica Moldova”.

Anterior, legea care practic va permite oricărui cetățean care și-a dobândit ilegal averea să și-o păstreze în schimbul plății a 2% la stat a fost criticată dur de mai mulți politicieni.

Liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, susține că astfel „cei care au jefuit miliardul își vor legaliza furtul”, în timp ce fostul premier Ion Sturza a calificat această lege drept una demnă de mafiile din Africa și America Latină.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...