Moldova văzută de un student străin. A venit din Germania ca să studieze Medicina la Chișinău

dsc_8728
Foto: USMF.md

Haig Manuel este un tânăr care studiază în anul II și este unul dintre cei mai buni studenți străini ai Universității de Stat de Medicină și Farmacie Nicolae Testemițanu din Republica Moldova. Are 21 de ani și vine din Frankfurt, Germania. De ce a ales Universitatea noastră și ce provocări a avut de înfruntat ca student internațional vedeți în interviul ce urmează.

De ce ai ales să-ți faci studiile în Moldova?

În țara mea, în Germania, este dificil să fii admis la universitate din cauza numărului limitat de locuri, în special la Medicină generală unde sunt foarte mulți doritori. Despre programul de aici am auzit de la un bun prieten de familie, care este român și are prieteni care au absolvit Facultatea de Stomatologie la USMF „Nicolae Testemițanu”. Respectiv mi-a recomandat această Universitate, unde am și venit împreună cu o verișoară din America, iar înaintea noastră – un alt verișor… Suntem o mică familie aici, așa că nu suntem străini în totalitate.

Ce-ți place în Moldova?

Suntem multe persoane din diferite țări aici. Viața universitară este foarte interesantă. Pe lângă aceasta, avem parte de o varietate de programe culturale. Am prieteni care merg la teatru, la balet atunci când au timp. Sunt multe restaurante și localuri cu specific vestic.
Și desigur – oamenii. Când am început să vorbesc româna nu am mai fost german, am devenit o parte din Moldova. Nu mai eram privit ca un străin și aceasta chiar mi-a plăcut.

Și ce nu-ți place aici?

Încă poți simți reminiscențe ale perioadei sovietice. În prezent, se văd anumite îmbunătățiri: se construiesc drumuri noi, orașul arată mai bine, dar unii oameni sunt conservatori. Pentru cineva care vine din lumea vestică acest lucru este cam dificil de înțeles la început.

Ce-ți lipsește cel mai mult din țara ta natală?

Sunt multe lucruri, dar cel mai mult îmi lipsește pâinea de dimineață. Avem un tip special de pâine – o cumperi proaspătă și caldă, și nu o pot găsi nicăieri în lume, doar în Germania. O numim – Sonntagsbrötchen – pâine de Duminică pe care o cumpărăm caldă și o aducem acasă ca să reunim toată familia.

Dacă ai putea să ne dezvălui un singur lucru despre cultura germană, care ar fi acesta?

Cred că toată lumea cunoaște că germanii sunt foarte organizați. Nu contează unde călătoresc – simt întotdeauna că acest lucru îmi lipsește. Acest tip de organizare poate fi găsit doar în Germania. Este foarte natural și foarte tradițional pentru țara noastră. Împărtășim și altora ideile noastre despre cum să fii organizat, cum să lucrezi mai eficient, transmitem cunoștințele noastre în special în Europa. Nemții sunt oameni muncitori și mă bucură aceasta.

Care sunt diferențele dintre studiile desfășurate în Germania și cele din Moldova?

Nivelul de organizare. De sute de ani, universitățile din Germania și-au dezvoltat tradiții, totul este foarte bine organizat – sunt programe destinate studenților din întreaga lume. Aceasta este cea mai mare deosebire. Oriunde ai studia, tot ce trebuie să faci este să deschizi cartea și să înveți. Dar ceea ce este oferit în plus face diferența, cum ar fi: volumul de cunoștințe, bibliotecile, activitățile extracurriculare.

Ce poți să ne spui despre relația profesor-student?

Aici, la USMF Nicolae Testemițanu, este mult mai apropiată. În Germania este mai distantă – abia dacă poți vorbi cu un profesor. Sunt seminare la care profesorii dacă nu vin – își trimit asistenții. În plus, avem și un sistem de tutoring în care colegii din anii mai mari predau la cei din ani mai mici, fără ca măcar un profesor să fie prezent.

Care a fost cea mai mare provocare în procesul de adaptare? Poate studierea limbii române?

Învățarea limbii române a fost o etapă, dar nu cea mai dificilă. Cel mai greu este să depășești ceea ce cunoști de acasă. Ai învățat anumite stiluri de viață, feluri de a interacționa cu oamenii, care ar putea fi total diferite aici. Spre exemplu, noi zâmbim foarte mult. Când mergem pe stradă zâmbim trecătorilor, le vorbim. Pentru noi, în Germania este foarte important să fii drăguț cu toată lumea.

Citește continuare pe usmf.md.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente