Autorităţile separatiste de la Tiraspol anunță că așa-zisele alegeri prezidențiale pot fi considerate valabile

Autorităţile separatiste de la Tiraspol anunță că așa-zisele alegeri prezidențiale pot fi considerate valabile. Pragul electoral de 25% pentru validarea aşa-zisului scrutin a fost depășit la orele prânzului.

Potrivit organului electoral local, până la ora 12.00, au votat 28,25% din alegătorii înscriși în liste.

Datele comisiei electorale de la Tiraspol arată că numărul locuitorilor regiunii transnistrene cu drept de vot este de 417.022. Cifra este însă contestată, mulţi afirmând că în regiune nu locuiesc mai mult de 350.000 de oameni, inclusiv copiii.

După ce a votat, liderul regiunii, Evgheni Șevciuk, a declarat presei că „astăzi se decide soarta Transnistriei.

„Sper că prezența va fi astăzi foarte mare  și transnistreni își vor alege un președinte pentru următorii cinci ani. Situația externă nu este nici pe departe simplă, a avut loc o campanie electorală foarte complicată. Este evident că de voința exprimată de cetățeni va depinde strategia de dezvoltare a Transnistriei ca stat”, a declarat Evgheni Șevciuk la ieșirea de la vot citat de novostipmr.com.

Reamintim că şase pretendenți concurează la funcția de așa-zis „președinte” al Transnistriei.

Astfel, candidează actualul lider de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, care concurează pentru un al doilea mandat, preşedintele sovietului suprem, Vadim Krasnoselski, reprezentant al Partidului Obnovlenie controlat de holdingul Sheriff.

În cursă au mai fost înregistrați liderul Partidului Comunist din Transnistria, Oleg Horjan, procurorul regiunii separatiste, Alexandr Deli, care a fost ministru al justiției în primii ani ai mandatului lui Evgheni Șevciuk, directorul filialei de la Tiraspol a „Academiei Juridice din Odesa”, Vladimir Grigoriev; şi Irina Vasilachi, care oficial nu are un loc de muncă.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare