Pe lângă atacurile cibernetice care au vizat organizaţii ale partidului Democrat, hackerii ruşi ar fi atacat şi computerele Comitetului Naţional Republican, conform Washington Post. Cu toate acestea, nu au dat publicităţii decât informaţii găsite pe serverele democrate.

„Serviciile de informaţii au identificat indivizi cu legături cu guvernul rus care au trimis către Wikileaks mii de e-mailuri ale Comitetului Naţional Democrat şi alţii, inclusiv şeful de campanie al lui Hillary Clinton", scrie publicaţia americană. "Oficiali americani i-au descris pe aceşti indivizi drept actori cunoscuţi serviciilor de informaţii ca fiind participanţi la o operaţiune la scară largă a guvernului rus de a-i creşte popularitatea lui Trump şi a diminua şansele lui Clinton."

Citând oficiali care sunt la curent cu investigaţia, Washington Post scrie că CIA a făcut rezultatele anchetei cunoscute mai multor senatori în spatele uşilor închise şi că este foarte clar în acest moment că guvernul rus a încercat în mod deliberat să îl ajute pe Trump.

„Este rezultatul evaluării serviciilor de informaţii care arată că ţelul Rusiei a fost să favorizeze un candidat în detrimentul celuilalt, să îl ajute pe Trump să fie ales", a afirmat un oficial american care a fost informat de rezultatul investigaţiei."Există deja un consens în această privinţă".

O anchetă anterioară a CIA stabilise că hackerii ruşi ar fi intervenit cu scopul de a submina sistemul electoral american.

Echipa de tranziţie a lui Trump a respins rezultatul investigaţiei.

„E vorba despre aceiaşi oameni care au spus că Saddam Hussein avea arme de distrugere în masă", se arăta într-o declaraţie a echipei de tranziţie. "Alegerile s-au terminat de mult cu una dintre cele mai răsunătoare victorii în Colegiul electoral în istoria SUA. E timpul să mergem mai departe."

Preşedintele în exerciţiu, Barack Obama, a cerut serviciilor de informaţii să investigheze în amănunt atacurile cibernetice din timpul alegerilor americane.

Conform oficialilor americani citaţi de New York Times, Comitetul Naţional Democrat a fost atacat de două unităţi cibernetice ruseşti.

Prima, numită Cozy Bear sau APT 29 de către experţii americani ar fi petrecut luni în sistemul DNC, dar şi în reţelele de calculatoare ale altor instituţii guvernamentale şi politice. Însă nu a dat publicităţii niciun document. (A.P.T. înseamnă Ameninţare Persistentă Avansată şi se referă de obicei la un intrus sofisticat sponsorizat de un stat.)

A doua, G.R.U. — unitate controlată cunoscută sub numele de Fancy Bear sau A.P.T. 28 — ar fi creat două entităţi pe internet, Guccifer 2.0 şi DCLeaks, pentru a da publicităţii documentele democraţilor. Multe dintre aceste documentele au fost trimise către Wikileaks, care le-a dat publicităţii pe parcursul mai multor săptămâni înainte de alegerile de la 8 noiembrie.