Directorul adjunct al Serviciului de Protecţie și Pază de Stat și-a dat demisia

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Serviciul de Protecţie si Pază de Stat (SPPS) a rămas fără director, după ce Iurie Richicinschi și-a dat demisia.

Decretul de eliberare al directorului adjunct al SPPS din funcție a fost semnat de președintelui Nicolae Timofti în data de 5 decembrie.

Întâmplător sau nu, dar cererea a venit cu doar câteva zile înainte ca Parlamentul să voteze în regim de urgență un proiect de lege ce prevede trecerea SPPS-ului din subordinea președintelui țării în cea a Guvernului, potrivit unimedia.info.

Iurie Richicinschi, în grad special de general-maior al SPPS, a fost numit în funcția de director adjunct al Serviciului în anul 2013. Pentru activitatea sa, acesta a fost decorat cu Ordinul „Credinţă Patriei”, clasa III.

Amintim că deputații din actuala coaliție majoritară au votat în ședința de vineri a Parlamentului un proiect de lege privind modificarea și completarea actelor legislative care reglementează activitățile Serviciului Pază și Protecție de Stat (SPPS) și Serviciului de Informații și Securitate (SIS).

S-a modificat și procedura de eliberare a șefului SIS. Dacă astăzi legea prevede ca președintele să propună destituirea acestuia, după modificare acest lucru va putea fi făcut și la propunerea a 1/3 din deputații aleși.

Mai mult decât atât, noul proiect prevede ca activitatea SIS să treacă sub control parlamentar, după ce până în prezent instituția Președinției avea această atribuție.

Același proiect de lege îl lasă pe viitorul președinte și fără controlul asupra Serviciului Pază și Protecție de Stat, care încă de la înființarea sa a fost un serviciu aflat la latitudinea șefului satului.

Astfel, deputații au votat ca SPPS să nu mai fie un „Serviciu”, ci un „Centru”, care să nu aibă „director”, ci doar un șef”.

SPPS va trece sub controlul SIS, iar în continuare directorul Serviciului de Informații și Securitate să decidă cine se va bucura de protecția SPPS.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...