Foștii președinți vor beneficia de mai multe facilități. Nicolae Timofti va avea birou și asistent personal

Președinții Republicii Moldova vor beneficia, după expirarea mandatului, timp de 4 ani, de mașină, pază, birou și asistent personal, pe lângă facilitățile anterioare asigurate de stat, potrivit unui proiect de lege adoptat vineri, 9 decembrie, de Parlament.

Până în prezent statul asigura foştii şefi de stat cu pensie, asistență medicală gratuită, tratament balneo-sanatorial gratuit, imunitate diplomatică și pază.

Iniţiativa, lansată de deputaţii din coaliţia majoritară, a fost dur criticată de opoziție. Astfel, deputaţii socialişti au cerut ca proiectul să fie propus spre adoptare, în lectura a doua, peste 10 zile, aşa cum prevede Regulamentul Parlamentului.

“De ce atâta grabă cu acest proiect de lege? Potrivit Regulamentului Parlamentului, deputații au zece zile la dispoziție pentru a veni cu amendamente. Poate eu vreau ca în afară de cabinet și asistent personal să-i mai atribuim prin lege o undiță, o bicicletă, poate o bucată de iaz. Să-mi mai facem gratis și un abonament la Monitorul Oficial”, a menţionat socialistul Vasile Bolea.

De altfel, socialistul Vasile Bolea a şi propus două amendamente, prin care statul ar urma să asigure foştii şefi de stat cu câte o undiţă şi, respectiv, un abonament la Monitorul Oficial. Iniţiativa a fost criticată de deputaţii majorităţii parlamentare, care au solicitat de la opoziţie mai multă seriozitate.

Proiectul a fost crticat şi de președintele fracțiunii PLDM, Tudor Deliu. „Se zvonește prin târg că acest proiect de lege era condiționat de faptul că președintele îl va numi în funcție pe procurorul general. Ieri deja a fost numit procurorul, așa că putem să retragem acest proiect”, a spus Deliu.

În final, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a dojenit deputații din opoziţie, solicitând respect pentru instituția prezidențială.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.