Nume
Parola
Vizualizări: 1901
Directorul ADR Nord, la o reuniune științifică în incinta USARB: „Viitorul dezvoltării țării va fi strâns legat de cercetare, inovare și transfer tehnologic”
Bălți, 9 Decembrie 2016 — O masă rotundă cu genericul „Implicațiile culturii inovaționale în formarea universităților sustenabile și competitive” a organizat joi, 8 decembrie, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți (USARB) în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord. Evenimentul a avut loc în baza proiectului pentru tinerii cercetători „Elaborarea modelului dezvoltării inovaționale sustenabile a universităților în baza cercetării culturii inovaționale a tinerilor specialiști”, realizat de o echipă de cercetători de la USARB.

Prin intermediul acestei mese rotunde, organizatorii au urmărit să sensibilizeze opinia publică în privința implicațiilor culturii inovațioanle în dezvoltarea durabilă a mediului universitar și să creeze o viziune interdisciplinară a implicațiilor culturii inovaționale în dezvoltarea potențialului inovațional al tinerilor specialiști.

În cadrul mesei rotunde, dr., conf. univ. Igor Cojocaru, prorector pentru activitatea științifică, și dr. Alina Suslenco, director de proiect, au vorbit despre dezvoltarea potențialului inovațional și inovare în calitate de piloni ai durabilității mediului universitar. La rândul său, dr. Irina Movilă s-a referit la dezvoltarea capitalului uman și a potențialului inovațional în Rregiunea Nord a Republicii Moldova. Despre competivitatea regională bazată pe inovare și transfer tehnologic a vorbit Maria Prisacari, șefa Secție cooperare și atragere investiții a ADR Nord.

„Acest proiect mă bucură foarte mult, pentru că viitorul dezvoltării țării, și în special a Regiunii de Dezvoltare Nord, va fi strâns legat de cercetare, inovare și transfer tehnologic. Dezvoltarea economică a țării este imposibilă fără aplicarea acestor componente”, a remarcat directorul ADR Nord, Ion Bodrug, care este și vicepreședintele Consiliului pentru Dezvoltare Strategică Instituţională al USARB.

În acest context, directorul Ion Bodrug a adus la cunoștința studenților care au participat la masa rotundă că ADR Nord, USARB și Primăria municipiului Bălți au dezoltat împreună un concept de proiect ce prevede crearea unui centru de inovare și transfer tehnologic în incinta USARB. Valoarea totală estimativă a proiectului este de 17 milioane de lei. Proiectul a trecut practic prin toate etapele de evaluare organizate în cadrul Concursului de selectare a proiectelor de dezvoltare regională pentru perioada anilor 2017-2020, având șanse ca, până în anul 2020, să fie implementat.

„Universitatea de Stat «Alecu Russo» din Bălți trebuie să devină un centru de dezvoltare în deplinul sens al acestui cuvânt. Sunt convins că proiectele noastre comune vor aduce o valoare adăugată nu numai municipiului Bălți, ci și Regiunii de Dezvoltare Nord”, a mai spus directorul ADR Nord, amintind totodată și de bunele relații de colaborare dintre ADR Nord și USARB, care au început la sfârșitul anului 2011 prin semnarea unui acord de colaborare.

www.adrnord.md