Pază, birou, mașină și asistent personal pentru foştii şefi de stat!

Președinții Republicii Moldova vor beneficia, după expirarea mandatului, timp de 4 ani de mașină, pază, birou și asistent personal, pe lângă facilitățile anterioare asigurate de stat, potrivit unui proiect de lege aprobat joi, 8 decembrie, de Parlament.

Până în prezent statul asigura foştii şefi de stat cu pensie, asistență medicală gratuită, tratament balneo-sanatorial gratuit, imunitate diplomatică și pază.

Iniţiativa, lansată de deputaţii din coaliţia majoritară, a fost dur criticată de opoziție. Aceasta a acuzat majoritatea parlamentară că a pregătit un „cadou” pentru actualul preşedinte Nicolae Timofti pentru că a fost un președinte „cuminte, care nu a făcut probleme”.

„Practica a arătat că există o cutumă când foștii președinți se reunesc pentru activități obștești, pentru consultări, pentru a primi delegații, etc. Pentru aceste activități este necesitatea unui birou, care ar putea fi folosit nu doar de ultimul președinte, ci de alți foști președinți. Experiența lor, ne plac ei sau nu ne plac, poate fi utilă pe viitor”, a menţionat democratul Sergiu Sîrbu,unul din autorii proiectului.

În schimb, liderul PCRM Vladimir Voronin a spus că aceste propuneri sunt „aiureli”.” Nu e nevoie de nimic. E nevoie ca președintele să-și exercite mandatul. Voi ați vrut să-l mulțumiți pe Timofti care a tăcut patru ani. Acum voi sunteți obligați să-i faceți înlesniri că el a răbdat cât voi ați distrus țara”, a spus Voronin.

La rândul său, preşedintele de onoare a PDM Dumitru Diacov a spus că aceste înlesniri sunt necesare pentru ca foştii şefi de stat „să nu se întâlnească cu oficiali străini prin scările de blocuri sau la colţ de stradă”. „Reprezintă o minimă contribuţie la păstrarea unor tradiţii. Noi trebuie să respectăm instituția! Omul a fost șeful statului  ”, a adăugat Diacov.

Proiectul a fost votat în prima lectură. De notat că o prevedere care oferea aceste înlesniri a existat până în 2001, însă a fost exclusă de Parlament acum 15 ani, printr-un decret al lui Voronin.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.