Trimite e-mail | Printeaza
Social
07.12.2016

Proiectele bugetului asigurărilor sociale de stat și fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pentru anul 2017, aprobate de Comisia protecție socială, sănătate și familie

Proiectele bugetului asigurărilor sociale de stat și fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pentru anul 2017, aprobate de Comisia protecție socială, sănătate și familie

Proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2017 a fost aprobat, în prima lectură, de Comisia parlamentară protecție socială, sănătate și familie.

Potrivit documentului, veniturile bugetului asigurărilor de stat, estimate pentru anul 2017, vor constitui 16 mlrd. 410 mil. 670,2 mii lei, cu o creștere de 9,8% comparativ cu anul 2016. Resursele generale ale bugetului asigurărilor sociale de stat vor fi 66,3%, iar transferurile de la bugetul de stat – 33,7%. Cheltuielile pentru anul 2017 vor constitui 16 mlrd. 410 mil. 670,2 mii lei, cu o creştere de 9,6% faţă de suma cheltuielilor în 2016.

La estimarea cheltuielilor bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2017 au fost prevăzute indexarea pensiilor de asigurări sociale cu 6,8%, introducerea indemnizaţiei paternale, majorarea indemnizaţiei unice la naşterea copilului până la 5 300 lei pentru fiecare copil, introducerea indemnizaţiei lunare de suport pentru creşterea până la vârsta de 3 ani a copiilor gemeni sau mai mulţi copii născuţi dintr-o singură sarcină ș.a.

Tot astăzi, a fost aprobat, în I lectură, proiectul de Lege privind modificarea Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2016, cu scopul precizării veniturilor și cheltuielilor bugetului asigurărilor sociale de stat.

Membrii Comisiei au votat, în prima lectură, proiectul Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pe anul 2017. Documentul prevede venituri în sumă de 6 141 657,4 mii lei şi cheltuieli în sumă de 6 234 451,3 mii lei, cu un deficit de 92 793,9 mii lei. Comparativ cu anul 2016, este prognozată majorarea veniturilor cu 5,2% și a cheltuielilor cu 6,8%.

Primele de asigurare obligatorie de asistenţă medicală, calculate în formă procentuală, se stabilesc în mărime de 9% , la nivelul anului 2015. Mărimea poliței de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă se stabilește în sumă de 4 056 lei per persoană (la nivelul anului 2015), cu păstrarea reducerilor prevăzute pentru anul 2016.

În cadrul aceleiași ședințe, deputații au aprobat, în prima lectură, modificări a legislației de asigurare cu pensii a militarilor, a persoanelor din corpul de comandă și trupele organelor afacerilor interne. Astfel, de la 1 ianuarie 2017, pensiile angajaților structurilor de forță vor fi stabilite și achitate de Casa Națională de Asigurări Sociale.

Proiectul prevede instituirea unei singure instituții responsabile de stabilirea și achitarea pensiilor militarilor prin contract, persoanelor din corpul de comandă, a trupelor organelor afacerilor interne și sistemului penitenciar, a ofițerilor de protecție și colaboratorilor organelor securității statului, precum și cei ai Centrului Național Anticorupție. În prezent, asigurarea cu pensii a acestor categorii este efectuată de către şase autorităţi diferite, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

Toate proiectele urmează a fi dezbătute și adoptate în plenul Parlamentului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus