În 2026 Campionatul Mondial de fotbal ar putea avea un alt format

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele FIFA, Gianni Infantino, susține acum trecerea la un format al turneului final al Cupei Mondiale cu 48 de echipe, cu 16 grupe de câte 3 echipe începând cu ediția din 2026, a anunțat pentru AFP o sursă internă a federației internaționale.

Gianni Infantino care propunea până acum un Mondial de 48 de echipe dar cu un turneu final clasic cu 32 de echipe, va supune această nouă propunere pe care o preferă la următoarea reuniune a Consiliului FIFA care va avea loc pe 9 și 10 ianuarie la Zurich.

O scrisoare prezentând acest nou format urmează să fie trimisă miercuri la adunarea membrilor Consiliului FIFA, a precizat sursa internă.

Potrivit acestui nou format, ”fiecare echipă calificată va disputa astfel cel puțin două meciuri în grupă. Primele două din fiecare grupă se vor califica apoi în 16-imile de finală”, adaugă sursa citată, care precizează că această formulă ”este preferată de președintele Infantino”.

Mai multe propuneri vor fi supuse votului membrilor Consiliului, noua denumire a Comitetului executiv al FIFA, pe 9 și 10 ianuarie: menținerea formatului actual al unui turneu final cu 32 de echipe, trecerea la un Mondial cu 40 de echipe sau cu 48 de echipe.

Infantino, fosta mână dreaptă a lui Michel Platini la UEFA, a reamintit recent că este favorabil în viitor unui Mondial organizat în comun de mai multe țări deoarece, după părerea sa, aceasta ar permite repartizarea în mai multe țări a echipamentelor necesare.

”Noi nu vrem ‘elefanți albi’ (stadioanele abandonate după aceea). Noi vrem echipamente durabile”, a explicat el.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...