„Dintr-un organ controlat complet de Plahotniuc bineînţeles că nu putea fi propus altcineva decât unul care este controlat politic totalmente. Harunjen dintre cei şase este cel asupra căruia planează cele mai serioase suspiciuni de legătură cu şeful clanului mafiot Plahotniuc şi bănuieli de implicare în scheme criminale. Eu consider că cu un astfel de bagaj Harunjen nu are dreptul moral să ocupe postul de procuror general. Şi este o catastrofă pentru Republica Moldova. Şi pentru opoziţie este o catastrofă, deoarece Plahotniuc îşi păstrează întregul arsenal administrativ-financiar care o va folosi în alegerile parlamentare din 2018”, a spus analistul politic Alexei Tulbure.

„Concursul care a fost organizat de fapt a fost foarte bine orchestrat, unul mimat deoarece din start au fost delegate nişte persoane care sunt convenabile actualilor guvernanţi. Din păcate în ziua de azi când suntem într-un stat capturat există o probabilitate foarte mică ca o persoană inconvenabilă sistemului, care e cu adevărat integră să poată să fie admisă la conducerea unei asemenea autorităţi ca Procuratura Generală. A fost ales un pion care va lucra pentru satisfacerea intereselor unei anumite persoane”, a adăugat Ianina Spinei, expert Transparency International Moldova.

Potrivit preşedintelui Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, numirea lui Eduard Harunjen în funcţia de procuror general ar însemna un act de complicitate la uzurparea puterii în stat. Iar liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, a scris pe o reţea de socializare că această decizie reprezintă amânarea luptei contra corupţiei.

„Desemnarea lui Harunjen în calitate de procuror general este o sfidare a legii, a opiniei publice naţionale şi internaţionale, dar şi a bunului simţ, în mod elementar. Atâta timp cât ţara va fi guvernată de această grupare criminală condusă de Plahotniuc, în funcţiile cheie vor fi instalate persoane certate cu legea, vulnerabile, locul cărora, într-un stat de drept, cu justiţie şi democraţie funcţionale, ar fi la puşcărie. E de datoria noastră a cetăţenilor şi a opoziţiei anti-oligarhice să ne opunem acestui dezmăţ prin toate mijloacele legale posibile”, a menţionat Andrei Năstase.

„Guvernarea a decis să amâne lupta împotriva corupţiei cu şapte ani. Un Consiliu Superior al Procurorilor ilegal a făcut un concurs mimat şi a „ales” un nou-vechi procuror, care, din întâmplare, este şi şeful membrilor comisiei de selectare. Dacă Harunjen e numit în funcţie, vom avea în continuare o procuratură subordonată politic, neputincioasă în faţa corupţiei mari. Oricât de serioase ar fi reformele anunţate de această guvernare, politica de cadre trădează adevăratul sens al acestora”, a declarat liderul PAS, Maia Sandu.

Vladimir Plahotniuc nu a fost de găsit pentru comentarii. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.