Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Formalitate? Ministrul Justiției a evaluat…

Formalitate? Ministrul Justiției a evaluat un candidat la funcția de procuror general fără a-l asculta până la final

Ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), care a desemnat miercuri, 7 decembrie, câștigătorul concursului pentru funcția de procuror general al R. Moldova, a părăsit ședința înainte ca toți candidații să susțină proba interviului. La doar câteva minute după ce ultimul candidat intervievat, Igor Serbinov, și-a început pledoaria, Vladimir Cebotari, unul din cei patru membri ai CSP care au avut întrebări către ceilalți cinci candidați, a părăsit ședința, fără a asculta până la final planurile lui Serbinov în calitate de procuror general. Asta însă, afirmă ministrul, nu l-a împiedicat să-l evalueze corect pe Igor Serbinov.

Deși l-a ascultat pe Igor Serbinov doar câteva minute, ministrul Cebotari a îndeplinit fișa de evaluare a candidatului. Acest gest al „șefului” Justiției din R. Moldova ar fi putut trece neobservat dacă, la final, Igor Serbinov nu ar fi obținut al doilea cel mai mare punctaj din concurs, fiind depășit de câștigătorul concursului cu doar două puncte.

Conform rezultatelor făcute publice de Mircea Roșioru, Eduard Harunjen, cel care a fost desemnat câștigător, a acumulat 68,58 de puncte, în timp ce Igor Serbinov, 66,01 puncte. Aceștia au fost urmați de Viorel Morari – 63,73 de puncte, Iurie Garaba – 63,11 de puncte, Igor Popa – 62,83 de puncte și Ruslan Cașu – 47,89 de puncte.

Ministrul Justiției consideră însă că gestul său nu a influențat rezultatele concursului, precizând că a reușit să-i acorde un punctaj corect lui Igor Serbinov, chiar dacă l-a ascultat doar câteva minute.

„Da, absolut, pentru că eu deja am găsit răspunsurile la toate întrebările în discursul dumnealui. Eu îl mai și cunosc pe dumnealui din experiența pe care o are la lucrul la diferite proiecte cu ministerul, cunosc multe puncte forte și slabe ale dumnealui. Dumnealui a avut un discurs foarte clar, am înțeles unele viziuni, am înțeles unele lucruri cu care eu sunt de acord din viziunile lui și unele la care eu am un pic altă opinie. Mie mi-a fost foarte clară prestația și cum să-l evaluez pe dumnealui. Noi ne-am străduit să folosim aceleași întrebări pentru toți candidații intervievați. Domnul Serbinov, mai ales în partea întrebării mele, în discurs a fost mai clar ca ceilalți, pentru că el a atras o mai mare atenție, de aceea mie mi-a foarte ușor să-l apreciez pe dumnealui… Eu deja aveam opinia cum să-l evaluez pe dumnealui, dar în același timp, trebuia să ajung urgent la o altă ședință nu mai puțin importantă pe care o amânasem câteva ore deja”, a punctat Vladimir Cebotari.

În cadrul ședinței CSP de miercuri, 7 decembrie, Eduard Harunjen a fost desemnat câștigător al concursului pentru funcția de procuror general al R. Moldova. Pentru a deveni procuror general, candidatura lui Eduard Harunjen trebuie să fie aprobată de către șeful statului. Pe lângă Harunjen, la concursul pentru funcția de procuror general al R. Moldova au participat alți 5 procurori: Igor Serbinov și Iurie Garaba, adjuncții procurorului general, Viorel Morari, șeful Procuraturii Anticorupție (PA), Igor Popa, șeful Procuraturii mun. Chișinău, și Ruslan Cașu, procuror în cadrul Procuraturii sect. Ciocana.