00:58:55 29.03.2024
Stiri

Și-a început MANDATUL în mijlocul comunității românești din Bulgaria

Social 04.03.2015 16:45 Vizualizări719 Autor: Ziarul National
Și-a început MANDATUL în mijlocul comunității românești din Bulgaria


„Îi asigur pe conaționalii noștri din Bulgaria că statul român le acordă o atenție specială şi îi susţine în demersurile legitime de exprimare identitară”, le-a spus secretarul de stat de la Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni (DPRRP), Sebastian Hotca, românilor din Bulgaria cu care s-a întâlnit în prima sa vizită în funcția pe care o deține.

Demnitarul a efectuat o vizită la Vidin, la invitația Asociației „AVE”, cu ocazia Zilei Naționale a Bulgariei, în perioada 2-3 martie 2015.

Ministrul secretar de stat i-a asigurat pe liderii comunității de români din Bulgaria de întreaga susținere a statului român pentru păstrarea valorilor identitare, culturale şi lingvistice ale comunității din această zonă istorică, după ce au fost dezbătute şi au fost identificate posibile soluţii pentru problemele cu care se confruntă etnicii români, în cadrul acestor discuții punându-se un accent deosebit pe educația în limba română.

„De-a lungul veacurilor, un factor geografic important al legăturilor dintre țările şi popoarele noastre l-a constituit fluviul Dunărea, care nu ne-a separat ci, dimpotrivă, a fost şi continuă să fie un puternic element de legătură între noi”, a precizat secretarul de stat.

Sebastian Hotca a vorbit și despre susținerea pe care o acordă Guvernul român atât minorităților aflate pe teritoriul său, cât mai ales comunităților istorice de români din țările vecine. „Statul român reprezintă un exemplu de bune practici în păstrarea, exprimarea şi dezvoltarea identității etnice, lingvistice, culturale şi religioase a minorităților naționale de pe teritoriul său. În spiritul respectului reciproc, este oportun ca statul bulgar să susțină şi să respecte drepturile etnicilor români, conform standardelor europene în domeniu. În acest sens, îi asigur pe conaționalii noștri din Bulgaria că statul român le acordă o atenție specială şi îi susţine în demersurile legitime de exprimare identitară”.

Oficialul român s-a întâlnit la Vidin, cu ocazia Zilei Naționale a Bulgariei, cu președintele Uniunii Etnicilor Români din Bulgaria „AVE”, Ivo Gheorghiev, vicepreședintele Fundației „Walahorum”, Liudmil Rădukanov, și cu președintele de onoare al Asociației Vlahilor din Bulgaria, Ivan Aleksandrov. Totodată, Sebastian Hotca a efectuat o vizită la Muzeul Wallachorum din satul Tianovţi, a depus flori la bustul lui Mladen Kalinov, ridicat de Asociația Vlahilor din Bulgaria.

Mai multe detalii AICI


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md