Angela Merkel se declară mâhnită de înfrângerea lui Renzi în referendumul din Italia

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cancelarul german Angela Merkel s-a declarat mâhnită de faptul că rezultatul referendumului din Italia, privind reforma constituţională, nu a fost acela dorit de premierul Matteo Renzi, adăugând că este însă vorba de o chestiune de politică internă ce trebuie respectată, notează Reuters.

„Sunt mâhnită că referendumul din Italia nu a decurs aşa cum îşi dorea prim-ministrul, deoarece am sprijinit mereu reformele sale, însă, desigur, este vorba de o decizie internă italiană pe care trebuie să o respectăm”, a declarat Merkel, aflată la Essen unde participă la un congres al Uniunii Creştin-Democrate (CDU).

Anterior, purtătorul de cuvânt al Guvernului german, Steffen Seibert, a declarat că Merkel a luat notă cu regret de demisia premierului italian în urma referendumului, adăugând că cei doi lideri europeni aveau relaţie bună, bazată pe încredere profundă.

Seibert a mai precizat că Berlinul va coopera îndeaproape cu următorul Guvern de la Roma, indiferent de compoziţia sa.

Purtătorul de cuvânt a refuzat să facă o paralelă între rezultatul referendumului din Italia şi votul pentru ieşirea Marii Britanii din UE sau alegerea lui Donald Trump ca preşedinte al Statelor Unite.

Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, s-a declarat dezamăgit de rezultatul din Italia.

„Aceasta este o criză guvernamentală, nu o criză statală. Nu este sfârşitul lumii occidentale, însă nu este o contribuţie pozitivă în mijlocul situaţiei de criză din Europa”, a completat Steinmeier.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...