Transnistrenii din România: Alegerile nu vor anula sărăcia din stânga Nistrului

Pe 11 decembrie curent, cetățenii din stânga Nistrului vor alege următorul așa-zis președinte al Transnistriei. Șapte candidați s-au înscris în cursă, iar printre aceștia se numără și o femeie. Descrierea detaliată a pretendenților la așa-numita funcție de șef al statului o găsiți aici. Cu toate acestea, există și cetățeni care nu vor participa la alegeri. Situația politică instabilă din regiune și condițiile vitrege de viață au făcut ca mulți transnistreni să plece din țară. Majoritatea dintre ei au ales să emigreze în Rusia, dar o parte au trecut Prutul și s-au stabilit cu traiul în România. Deoarece pe 11 decembrie, în România, se vor desfășura următoarele alegeri legislative, am discutat cu câțiva transnistreni de acolo despre realitățile așa-numitei republici pe care au lăsat-o în urmă.

Eugeniu Țanțuc, angajat, Iași: “Nimeni din cei înscriși în cursă nu-și doresc soluționarea conflictului transnistrean.”

Sunt născut în Cantemir. Am locui toată viața în Coșnița, raionul Dubăsari, tot în stânga Nistrului. În anii 2007-2012, am făcut școala în Tighina. Știu că nu se va schimba nimic după alegeri. Același Vadim Krasnoselski va câștiga. Nimeni din cei înscriși în cursă nu-și doresc soluționarea conflictului transnistrean. Eu mai am rude în Tighina și sunt într-o situație foarte grea. Muncesc pentru un salariu foarte mic. Abia le ajunge pentru a supraviețui. Acum și firma unde lucrau se închide, deoarece nu mai poate plăti salariile angajaților. E jale! E frica ceea să ajungi într-o zi când n-o să mai ai bani să-ți cumperi o pâine. Cele mai mari probleme din zonă sunt la fel ca cele din Moldova: sărăcia, emigrarea tineretului, frica față de schimbări.

Eu am terminat vara aceasta Facultatea de Electronică și Telecomunicații din Iași. Acum, fac masterul în radiocomunicații și lucrez în același domeniu. De aici, de pe malul drept al Prutului, Transnistria e ceva vechi. Când urc în microbuzul Chișinău-Bender, parcă aș urca în mașina timpului.

Tatiana Gheorghe, specialist în pedagogia muzicii, Brăila: “Trasnistrenii se tem de americani.”

De aproape nouă ani, eu locuiesc în România, dar mă mai duc la părinți în vizită. Ce pot să spun, majoritatea cetățenilor de acolo trăiesc pe altă planetă. Când au fost alegerile în Republica Moldova, eu mi-am implorat părinții să voteze cu Maia Sandu. Au fost discuții foarte aprinse, până la urmă ne-am certat. Mi-au spus tot felul de minciuni pe care le-au auzit la televizor. Ei au frică de americani. Până la urmă, ne-am împăcat, pentru că sunt părinții mei, cu toate că mai avem discuții. Chiar azi i-am întrebat pe cine votează la alegeri și mi-au zis că mulți votează cu Șevciuk. Le-am zis că Șevciuk a vândut gaze rusești și banii i-a transferat în afara țării, însă ei nu cred. Într-un cuvânt, lumea este foarte dezinformată.

Cea mai mare problemă e sărăcia. În Tiraspol, de exemplu, la piață se vând buticurile pe capete, deoarece lumea nu are bani să-și cumpere mâncare, nemaivorbind de haine. Eu am un apartament și cu greu am găsit un băiat să stea acolo, să plătească măcar utilitățile. Mama mi-a zis că foarte multă lume este plecată. Am vorbit în această seară cu feciorul meu. El locuiește la Moscova și spune că și acolo e foarte greu. Nu se mai câștigă ca înainte, moldovenii fug de-acolo, iar Dodon așteaptă pomană de la ruși când ei, săracii, nu au nici pentru dânșii.

Tatar Daniel, student la Facultatea de Calculatoare și Tehnologia Informației, Oradea: “Toți își doresc unirea cu Rusia.”

Transnistria e un teritoriu izolat, cu economie instabilă și salarii mici. La alegerile din 11 decembrie, toți candidații la funcția de președinte sunt cu viziune pro-rusă. Toți își doresc unirea Transnistriei cu Rusia. Acești candidați sunt susținuți de foarte mulți pro-ruși, iar persoanele cu viziune pro-UE nu au nici o șansă. Chiar mai mult, nu există persoane care să aibă curajul să anunțe sus și tare că vor în Uniunea Europeană. Eu învăț în România și nu voi fi prezent la alegeri, dar dacă aș fi fost în Transnistria acum, nu cred că m-aș fi dus. Dintre cei șapte candidați, Vadim Krasnoselski e favoritul, fiind susținut de partidul Edinaya Rossiya.

Diana Teișanu, angajată, București: “Transnistria este prinsă între două drumuri.”

Sinceră să fiu, nu știu cine sunt candidați la funcția de președinte. Cred că majoritatea sunt pro-ruși, ca de obicei. Eu sunt din Tiraspol, dar am învățat la unicul liceu român din zonă. Am avut multe probleme sociale, de integrare în mediul pro-rus de acolo. Din câte știu de la părinți, o problemă majoră este legată de valută și bani. Oamenilor li se opresc procente din salariu pe motiv că statul nu are bani.

Cea mai gravă problemă a Transnistriei e că se află între două drumuri și de mai bine de două decenii, nu poate alege cu cine merge. Eu îmi iubesc orașul, dar sunt sătulă de politică, deoarece în copilărie, am fost impusă să vorbesc o limbă care nu este a mea.

Absolventă de Jurnalism (Iași, 2015), își face masteratul în domeniul industriilor creative (Suedia, 2017).

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.