Referendum în Italia: Premierul Renzi pierde, iar Italia și UE se pregătesc de o nouă criză

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Tabăra „no”, care era împotriva reformei constituționale, a câștigat în cadrul referendumului din Italia, iar analiștii susțin că acest rezultat va fi urmat de o gravă criză politică în Italia și chiar Uniunea Europeană.

Potrivit primelor date ale exit-pollurilor, tabăra „no” a acumulat între 54% și 58%, în timp ce tabără „si”, este creditată cu maximum 46%.

Astfel, italienii au respins reformele constituționale propuse de premierul Matteo Renzi care dorește sporirea puterilor guvernului în detrimentul Senatului.

Premierul urmează să-și prezinte demisia după acest eșec, așa cum a promis pe tot perioada campaniei electorale.

Analiștiii interpretează acest rezultat drept un nou vot de protest al alegătorilor occidentali, după referendumul din Marea Britanie în care a câștigat tabăra pro-Brexit și după victoria lui Donald Trump în Statele Unite. Nu este clar cine îi va urma lui Renzi la guvernare, iar această incertitudine sperie piețele.

Potrivit celor mai dramatice prognoze, o paralizie politică în Italia ar putea duce în cele din urmă la o victorie a partidului antisistem Mișcarea 5 Stele, pe o platformă care ar promova ieșirea Italiei din zona euro, ceea ce ar declanșa o criză la nivelul întregii Uniuni Europene, dat fiind că Italia este a treia economie a zonei euro.

Partidul eurosceptic Cinci Stele a făcut activ campanie pentru organizarea unui referendum pentru ieşirea din zona euro. Liderul Cinci Stele, Luigi Di Maio, vicepreşedinte al camerei inferioare a Parlamentului, a spus că dacă partidul său va ajunge la putere va susţine organizarea unui referendum consulativ referitor la apartenenţa la uniunea monetară. El nu a spus clar care ar fi alternativa, în afară de faptul că ar vrea înlocuirea acesteia cu „un euro în două viteze sau o monedă naţională”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...