Alegeri în Austria: Candidatul pro-european a câștigat. Hofer și-a recunoscut înfrângerea

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Presa austriacă a publicat duminică după-amiază primele exit-poll-uri după închiderea urnelor, care indică un avans considerabil de până la 7,2% pentru independentul Alexander Van der Bellen. În vreme ce, extremistul Norbert Hofer este credicat cu 46,4% din sufragii, transmite Reuters.

19:30 De altfel, Partidul Libertății (FPO, de extremă dreapta) a recunoscut deja înfrângerea candidatului său Norbert Hofer, potrivit AFP. „Doresc să-l felicit pe domnul Van der Bellen pentru acest succes”, a declarat secretarul general al FPO, Herbert Kickl, la televiziunea publică. „Ideea este că lucrurile nu prea au ieșit (cum voiam). În acest caz, establishment-ul — care s-a pus pe treabă pentru a bloca, a obstrucționa și a împiedica înnoirea — a câștigat”, a mai spus el, citat de Reuters.

18:30: Peste 6,3 milioane de austrieci au fost chemaţi duminică la urne pentru a-şi alege preşedintele, în al doilea scrutin din ultimele şase luni, după ce magistraţii supremi au decis anularea rezultatelor primelor alegeri prezidenţiale, care au fost câştigate la limită de Alexander Van der Bellen (72 de ani), un fost lider al Verzilor.

Primele exit-poll-uri au o marjă de eroare de 1,2%.

Dacă este confirmată victoria independetului, atunci austriecii au evitat alegerea democrată a primului preşedinte de extremă-dreapta după sfârşitul celui de-al doilea război mondial în Europa.

Extremistul Norbert Hofer a pierdut la limită primele alegeri prezidenţiale din luna mai, după ce a reuşit să obţină doar 49,65% dintre sufragii prin comparaţie cu cele 50,35% de voturi adunate de independentul Alexander Van der Bellen.

Independentul Alexander Van der Bellen (72 de ani) a vorbit adeseori despre Brexit în timpul campaniei prezidenţiale, susţinând că extremistul Hofer vrea să organizeze un ”Oexit”, care ar ameninţa locurile de muncă ale muncitorilor din Austria. Ţara alpină este puternic dependentă de schimburile comerciale din interiorul UE.

Însă, Norbert Hofer şi-a retras declaraţiile cu privire la organizarea unui referendum şi a precizat că Austria ar putea să părăsească blocul comunitar doar în cazul aderării Turciei la UE. De asemenea, candidatul extremei-dreapta s-a arătat împotriva concentrării de putere în mâinile Bruxelles-ului şi a cerut mai multă putere de decizie pentru executivele naţionale din cadrul UE.

Preşedintele austriac are în mod tradiţional un rol simbolic. Însă, candidatul extremei-dreapta a declarat că vrea să fie un aşa-numit preşedinte jucător, ameninţănd că va demite actualul executiv şi va creşte taxele.

Curtea Supremă a decis la începutul lunii iulie să anuleze rezultatele alegerilor prezidenţiale, care l-au declarat câştigător pe independetul Alexander Van der Bellen, în urma unui proces iniţiat de extremiştii de la Partidul Libertăţii. Magistraţii au descoperit mai multe nereguli tehnice în desfăşurarea procesului electoral, care nu indicau spre comiterea unei fraude de proporţii.

Cancelarul Christian Kern a decis ca alegerile prezidenţiale să fie reluate la începutul lunii octombrie. Însă, scrutinul prezidenţial a fost amânat din nou, după ce autorităţile electorale au descoperit că adezivul de pe buletinele destinate votului prin corespondenţă nu se lipea, iar votul putea să fie prin urmare fraudat.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...