Prima care a votat a fost soţia lui Renzi, iar apoi a votat prim-ministrul italian, care i-a salutat pe preşedintele şi pe membrii circumscripţiei electorale şi pe reprezentanţii presei. Renzi nu a făcut declaraţii.

Şi fostul premier Silvio Berlusconi şi-a exprimat deja votul. Liderul Forza Italia, care este împotriva reformei constituţionale propuse de Renzi, a votat la Roma şi, la ieşire, le-a cerut italienilor să se prezinte la urne. „Cred că avem de purtat o bătălie importantă. O puteţi face toţi cei care aveţi forţa să o faceţi", a spus Berlusconi unui grup de simpatizanţi care l-au salutat cu strigăte de „Mulţumim, preşedinte!" Planul lui Berlusconi pentru restul zilei este, potrivit propriilor declaraţii, „să aştept acasă rezultatul şi, cine ştie, să deschid o sticlă de şampanie".

După ce a votat, preşedintele Senatului, Pietro Grasso, a pledat pentru o participare masivă la vot. „Cer poporului să profite de această ocazie şi să-şi facă auzită vocea. Cine votează, decide, cine nu votează, îi lasă pe alţii să decidă în locul său", a declarat Grasso presei.

Aproximativ 47 de milioane de italieni, cărora li se adaugă alte patru milioane care trăiesc în afara graniţelor şi care şi-au exprimat opţiunea prin poştă, sunt chemaţi duminică să voteze. Colegiile electorale s-au deschis la orele locale 7:00 (6:00 GMT), dar în primele ore ale dimineţii prezenţa la vot a fost scăzută. Afluenţa la vot a început să crească uşor după orele locale 9:30 (8:30 GMT). Un procent de 20,14% alegători italieni s-au prezentat la vot până la la orele locale 12:00 (11:00 GMT), potrivit datelor definitive publicate pe pagina de internet a Ministerului de Interne.

Mass-media locale au făcut o comparaţie cu referendumul organizat la 17 aprilie pe tema prezenţei platformelor petroliere în apele teritoriale şi au informat că, în acel caz, până la aceeaşi oră votaseră doar 8% dintre italieni. De altfel, referendumul din 17 aprilie a fost invalidat, deoarece nu s-a înregistrat prezenţa necesară, de jumătate plus unu din numărul total al alegătorilor.

În cazul referendumului din această duminică nu este necesară o participare minimă, aşa încât indiferent de prezenţa la vot referendumul va fi validat.