Directorul CNAS despre reforma pensiilor: Presupune o echitate în sistem

Toţi cetăţenii se vor pensiona după aceeaşi formulă, iar plăţile sociale privilegiate vor dispărea.

O consecinţă directă a acestor transformări este că moldovenii care se vor pensiona din anul viitor, vor primi plăţi mai mari din partea statului. În unele cazuri, pensiile se vor dubla.

“Reforma presupune asigurarea unui trai decent pensionarilor şi potenţialilor pensionari prin formula de valorizare. Valorizarea veniturilor care au fost realizate după anul 1999 la nivelul veniturilor existente. Sunt nişte măsuri extrem de importante care sunt pentru acele mame care au crescut până la vârsta de 18 ani copii cu dizabilităţi şi ştiţi că acestă perioadă de îngrijire nu era inclusă în stagiul de cotizare. Actualmente noi prevedem includerea acestei perioade în stagiul de cotizare”, a afirmat viceministru al Muncii, Viorica Dumbrăveanu pentru Publika.

De asemenea, documentul stabileşte aceeaşi vârstă de pensionare şi aceeaşi vechime în muncă pentru diferite categorii de beneficiari.

“Această reformă presupune şi o echitate în sistem. Avem în continuare categorii de persoane care se pensionează după nişte norme privilegiate. Noi suntem în favoarea ca fiecare, indiferent, face partea din categoria de judecător, procuror, funcţionar public, eşti un medic, eşti un învăţător, eşti o persoană de la ţară, toţi urmează să se pensioneze după aceeaşi normă de pensionare şi după aceeaşi formulă de calcul”, a afirmat directorul CNAS, Laura Grecu.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.