(foto) Un nou sport devine popular în Moldova: Ce este Floorball-ul

floorball4
Foto: Floorball Moldova

La 18 decembrie 2016, în centrul sportiv Alexia, va avea loc finala campionatului național de floorball, dintre o echipă din Chișinău și o echipă din Ungheni.

În cadrul evenimentului vor juca și echipele de juniori (10-14 ani). Meciurile le puteți urmări cu începere de la ora 15:00.

Mai multe despre cum se joacă Floorball în Moldova vedeți aici.

Photo Credit: Floorball Moldova
Photo Credit: Floorball Moldova

Ce este floorball-ul?

Floorball este un sport de echipă, numit și „hochei pe parchet”. S-a dezvoltat în Suedia, la începutul anilor ’70 și a căpătat o oarecare popularitate în țări precum Finlanda, Cehia, Danemarca, Estonia, Norvegia și Elveția.

Se joacă în sală, pe o suprafață de lemn, parchet, sau pe suprafață de teren de baschet, ceea ce înseamnă că poate fi practicat pe tot parcursul anului, atât de amatori, cât și de profesioniști.

La prima vedere, jocul de floorball se aseamănă cu hocheiul pe gheață, însă există diferențe importante, prima și cea mai evidentă fiind suprafața de joc. În plus, crosele folosite sunt mai mici în lungime și mai ușoare, fiind produse din carbon și având o lamă din plastic.

Photo Credit: Floorball Moldova
Photo Credit: Floorball Moldova

Lungimea lor maximă este de 114 cm. Scopul jocului este să se înscrie cât mai multe goluri, în limitele regulilor. Dimensiunea terenului de joc este de aproximativ 20 de metri lățime și 40 metri lungime, adică puțin mai mare decât un teren de baschet, aproape egal cu un teren de handbal sau futsal.

Acesta este înconjurat de o serie de plăci de plastic sau lemn cu înălțimea de 50 cm și colțurile rotunjite. Se pune accent pe protecția jucătorilor, aceștia fiind obligați să poarte apărători pentru fiecare zonă sensibilă a corpului. Portarii beneficiază de echipament suplimentar.

Mingea de floorball cântărește 23 de grame, are un diametru de 72 mm și 26 de găuri, fiecare de 10 mm, pentru a reduce frecarea cu aerul și a spori, astfel, viteza jocului.

Photo Credit: Floorball Moldova
Photo Credit: Floorball Moldova

În competițiile oficiale, floorball-ul este jucat în mod normal cu cinci jucători de câmp și un portar pentru fiecare echipă. Suma de jucători pe teren poate varia în timpul jocului din cauza sancțiunilor. Echipa completă poate fi compusă din până la 20 de jucători de câmp și un cuplu de portari.

Există și variații, meciurile de floorball putând fi jucate și 3 la 3 sau 4 la 4 și chiar fără portar, caz în care sunt folosite porți mai mici. În mod normal, porțile au 160 cm lungime și 115 cm înălțime. Meciul de floorball are trei reprize, fiecare de 20 de minute, respectiv 15 minute la juniori.

Photo Credit: Floorball Moldova
Photo Credit: Floorball Moldova
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente