Peste o jumătate de milion de persoane riscă să rămână fără apă și căldură în estul Ucrainei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Circa 600.000 de locuitori ai provinciei separatiste proruse Lugansk, în estul Ucrainei, riscă să rămână fără apă și căldură din cauza facturilor pentru electricitate neplătite, a avertizat vineri Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), transmite AFP.

Apa curentă este deja oprită în unele locuri, întrucât a fost tăiată alimentarea cu electricitate a stațiilor de pompare.

Separatiștii proruși din autoproclamata republică Lugansk au confirmat sistarea aprovizionării cu apă în unele zone aflate sub controlul lor. „Începând cu 1 decembrie, partea ucraineană a oprit aprovizionarea cu apă de la stația hidraulică din Petrovski și a redus de mai mult de două ori volumul debitului la stația de tratare a apei situată la vest”, a declarat un reprezentant al separatiștilor rusofoni, făcând referire la cele două stații de pompare a apei aflate pe un teritoriu controlat de armata ucraineană.

La rândul său, Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) a avertizat că „odată ce aprovizionarea cu apă este întreruptă, sistemele de încălzire (…) nu mai funcționează”.

La începutul lunii octombrie, CICR a anunțat că a decis, ca măsură de urgență, să plătească facturile pentru electricitate, astfel încât cele circa 600.000 de persoane din respectiva zonă să primească în continuare apă și căldură, dar ulterior a hotărât ca începând cu 1 decembrie aceste plăți excepționale să înceteze.

„Ideea era de a da părților aflate în conflict mai mult timp pentru a găsi un acord privind plata facturilor viitoare”, explică Patrick Vial, directorul regional al CICR pentru Europa și Asia Centrală. ‘Firește că vom urmări în continuare situația în zonele afectate și vom căuta modalități de a lucra cu toate părțile în vederea remedierii problemelor în cazul sistării furnizării apei’, a adăugat el.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...