Procuratura cere suspendarea din funcţie a responsabililor de „achiziţiile de lux” de la Apă-Canal

Procuratura Anticorupţie a înaintat conducerii “Apă-Canal Chişinău” demersuri privind suspendarea provizorie din funcţie a directorului tehnic şi a şefului Secţiei analize economice şi preţuri ai întreprinderii. Ambii sunt învinuiţi de abuz de serviciu, caracterizat prin folosirea intenţionată de către persoane publice a situaţiei de serviciu, săvârşit prin complicitate.

Potrivit celor constatate de procurori, ilegalităţile au fost comise în intervalul anilor 2013 – 2015, când unul dintre învinuiţi era preşedinte, iar complicele său membru al Comisiei pentru organizarea şi desfăşurarea licitaţiilor de achiziţionare a mărfurilor, lucrărilor şi serviciilor în cadrul ”Apă-Canal Chişinău”.

Acţionând prin înţelegere prealabilă cu directorul general al întreprinderii în scopul favorizării unui anumit agent economic, învinuiţii au achiziţionat de la acesta, la un preţ majorat, bunuri pentru necesităţile întreprinderii.

De notat că, firma favorizată îi aparţinea chiar fiicei directorului general ”Apă-Canal Chişinău” SA.

Prin urmare, în lipsa unei concurenţe reale, mimând petrecerea licitaţiilor cu participarea firmelor a căror conducător sau fondator este fiica directorului general, învinuiţii au votat pentru desemnarea cîştigătorului licitaţiilor cu ulterioara încheiere a contractelor de achiziţii cu respectivul agent economic, prejudiciind bugetul Apă Canal Chişinău cu peste două milioane lei.

Procurorii consideră necesară suspendarea provizorie din funcţie a învinuiţilor pentru a nu împiedica la stabilirea adevărului în cadrul urmăririi penale prin influenţarea persoanelor sau distrugerea probelor pe caz.

Imediat după declanşarea procesului penal, directorul general al Apă Canal a depus cerere de eliberare din funcţie, în prezent, acesta fiind cercetat în cadrul aceleiaşi cauze penale cu foştii săi subalterni.

Pentru această infracţiune norma penală prevede amendă de până la 2350 unităţi convenţionale sau închisoare de până la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de cel mult 5 ani.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.