Nume
Parola
Vizualizări: 3801
Comunicat de presă
Chişinău, 1 Decembrie 2016 — Respectarea dreptului la sănătate – tema Decadei pentru drepturile omului organizată de Oficiul Avocatului Poporului în perioada 01-10 decembrie curent.

În perioada 1-10 decembrie curent, Oficiul Avocatului Poporului, în mod tradiţional, organizează Decada pentru drepturile omului, care în acest an va fi una tematică: promovarea dreptului la sănătate.
În cadrul Decadei, Instituţia Ombudsmanului are planificate mai multe evenimente, printre care prezentarea publică a Studiului „Respectarea drepturilor omului în prestarea serviciilor de asistenţă medicală urgentă prespitalicească din Republica Moldova” (6 decembrie, ora 10.00 Hotelul Regency, str. Sfatul Ţării, 17) organizarea de instruiri, prelegeri la tema dreptului la sănătate, drepturile pacienţilor; a unui club de presă la aceeaşi temă, distribuirea materialelor informative editate de Oficiul Avocatului Poporului („14 drepturi ale pacientului”, Dreptul la consimțământ informat”, „Dreptul de a fi informat corect”).
În contextul Decadei, Oficiul Avocatului Poporului a lansat şi un concurs de desene ale copiilor cu genericul “Sănătatea ta - dreptul tău, viitorul tău!”. Până în prezent au fost recepţionate peste 350 de lucrări ale copiilor din diferite localităţi ale ţării, care urmează a fi vernisate în cadrul unei expoziţii, cu premierea celor mai reuşite desene. Acest eveniment va avea loc cu suportul UNICEF Moldova şi în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii şi Centrului Naţional Anticorupţie.
Concursul a fost iniţiat în scopul promovării dreptului la sănătate, prin motivarea copiilor de a-şi revendica acest drept. Tema concursului vine să accentueze necesitatea cunoaşterii şi implicării copiilor în abordarea și soluționarea problemelor legate de asigurarea dreptului la sănătate.
În contextul Campaniei pentru promovarea dreptului la sănătate, Instituţia Ombudsmanului a elaborat şi un spot social – „Medicina de încredere înseamnă pacienţi informaţi”, care va fi difuzat în luna decembrie la trei posturi de televiziune.
Pe lângă evenimentele cu tematica promovării dreptului la sănătate, Oficiul Avocatului Poporului va desfăşura în Decada pentru drepturile omului şi alte activităţi. Pe 2 decembrie curent, Oficiul Avocatului Poporului în cooperare cu Oficiul Consiliului Europei în Republica Moldova organizează evenimentul de lansare a Consiliului pentru prevenirea torturii în calitate de mecanism de prevenire a torturii. Scopul acestui eveniment este prezentarea membrilor Consiliului pentru prevenirea torturii pentru a facilita colaborarea acestora cu instituţiile care asigură deţinerea persoanelor şi care urmează a fi vizitate de către aceştia în exercitarea mandatului.

Secţia promovarea drepturilor omului,
relaţii internaţionale şi comunicare
Tel: 022 23 48 00