Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
30.11.2016

O nouă definire a noțiunii de date cu caracter personal

O nouă definire a noțiunii de date cu caracter personal

Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal va putea sesiza Curtea Constituțională pe subiecte de protecție a datelor cu caracter personal. Comisia securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului Republicii Moldova a aprobat, astăzi, în I lectură modificări în acest sens.

Potrivit autorilor, prevederile se conțin în modificarea și completarea unor acte legislative, precum și în proiectul legii cu privire la funcționarea Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal.

Proiectele oferă o definire mai extinsă a datelor cu caracter personal, inclusiv amprente digitale, date biometrice, retina ochiului, vocea și alți factori specifici identității fizice, fiziologice, genetice, psihice, economice sau sociale ai persoanei fizice. La fel, modificările stabilesc o procedură clară de examinare a contestațiilor operatorilor de date cu caracter personal. Astfel, deciziile Centrului pot fi atacate doar în instanța de contencios administrativ.În anul 2015, Centrul a efectuat 618 controale la cei 397 operatori și 715 sisteme de evidență a datelor cu caracter personal.

Ulterior, membrii comisiei s-au deplasat la sediul Departamentului Instituții Penitenciare unde au audiat Raportul de bilanț al activității sistemului penitenciar pentru perioada a 9 luni ale anului 2016. Acesta a inclus principalele obiective și priorități ale sistemului penitenciar, realizări, dificultăți întâmpinate, sarcinile prioritare stabilite, aspecte de punere în executare a pedepselor privative de libertate, situația criminogenă, regimul de deținere, activitatea educativă, psihologică și asistență socială, asistența medicală, activitatea logistică, securitatea internă și alte aspecte.

În urma audierii Raportului, membrii Comisiei au înaintat mai multe propuneri, care urmează a fi incluse într-o decizie a Comisiei și transmise cu titlu de recomandare Guvernului, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus