Renasc neînțelegerile între Putin și Erdogan

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Rusia i-a cerut miercuri oficial explicații președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, după ce acesta a declarat că obiectivul intervenției armatei țării sale în Siria este „să pună capăt regimului tiranului Bashar al-Assad”, transmite AFP.

„Este o declarație foarte gravă care contrazice în mare toate declarațiile precedente”, a indicat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Sperăm evident că partenerii noștri turci ne vor oferi în cel mai scurt timp clarificări pe acest subiect”, a adăugat el.

Erdogan a spus marți, în timpul unei reuniuni la Istanbul, că armata turcă are un singur obiectiv: „Să pună capăt regimului tiranului Bashar al-Assad (…) și nimic altceva”.

Trupele turce desfășoară din luna august o operațiune militară în Siria împotriva grupărilor jihadiste care acționează aproape de frontiera cu Turcia, dar și împotriva milițiilor kurde, pentru a opri avansul acestora din urmă în contextul înfrângerilor suferite de jihadiști și de alte grupări rebele care luptă împotriva armatei siriene.

Statul Major turc a acuzat săptămâna trecută regimul de la Damasc pentru moartea a patru soldați turci în Siria, incident abordat și într-o convorbire telefonică pe care Erdogan a avut-o vineri cu omologul său rus, Vladimir Putin.

Turcia și Rusia au inițiat un proces de reconciliere după tensiunile înregistrate în relațiile bilaterale în urma doborârii în noiembrie anul trecut a unui bombardier rus la frontiera siriano-turcă. Însă abordarea lor în conflictul sirian rămâne diametral opusă, Erdogan dorind înlăturarea de la putere a președintelui Al-Assad, care este însă sprijinit de Moscova.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...