Reprezentantul Consiliului Superior al Magistraturii Petru Boghean a declarat că instituţia nu are încredere în judecătorul Dumitru Mardari.

Reclamanta Domnica Manole şi avocatele sale au solicitat însă respingerea cererii CSM.

Reprezentantul Consiliului a refuzat să dea o replică la aceste acuzaţii. În şedinţă s-a pus în discuţie şi cererea judecătorului Nicolae Craiu care se abţine să participe la proces, invocând faptul că este cumnat cu membrul Consiliului Superior al Magistraturii Gheorghe Avornic, instituţie care a emis actul administrativ contestat de către Domnica Manole. CSM a cerut ca solicitarea să fie acceptată, iar reclamanta - ca să fie respinsă.

Potrivit procedurii, va fi desemnat un nou judecător, iar următoarea şedinţă va avea loc peste două săptămâni. De menţionat că în sală, ca de obicei, au putut fi observaţi reprezentanţi ai misiunilor diplomatice.

Amintim că, în luna mai, CSM i-a permis Procuraturii Generale să iniţieze urmărirea penală a Domnicăi Manole, în urma deciziei de a obliga Comisia Electorală Centrală să organizeze referendumul de modificare a Constituţiei, iniţiat de Platforma Civică Demnitate şi Adevăr. Hotărârea Consiliului a fost criticată de reprezentanţi ai societăţii civile şi a provocat nedumerirea Delegaţiei Uniunii Europene şi a Ambasadei Statelor Unite la Chişinău. Recent, şi membrii Comitetului ONU pentru Drepturile Omului au dezbătut subiectul şi s-au arătat îngrijoraţi de acest caz.