Bogdan Aurescu: Este datoria UE să ofere, la Riga, o perspectivă europeană Moldovei

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, marţi, că este de datoria UE ca, peste 10 zile, la summit-ul Parteneriatului Estic de la Riga, să ofere o perspectivă europeană R. Moldova, Georgiei şi Ucrainei, state care doresc să devină parte a Uniunii.

„Sigur că este un summit al constatării progreselor care s-au făcut în aplicarea acordurilor de asociere şi este extrem de important ca summit-ul şi declaraţia lui să se concentreze pe modul în care UE şi statele membre sprijină statele din Parteneriatul Estic să aplice acordurile de asociere şi de liber schimb”, a afirmat ministrul de Externe, la şedinţa comună a Comisiei pentru afaceri europene şi Comisiei pentru politică externă ale Camerei Deputaţilor citat de Mediafax.

Totodată, şeful Diplomaţiei române a atras atenţia că UE nu trebuie doar să ceară acestor state să facă reforme şi să aplice aceste acorduri, ci trebuie să se şi implice “în mod activ în a ajuta la aplicarea eficientă a acestora”.

“Nu este normal să ceri acestor state să întreprindă tot felul de eforturi complicate de aducere în conformitate cu standardele europene, de fapt o reformă profundă, fără a aduce în faţa acestor state şi o ţintă, care, din punctul de vedere al României, trebuie să fie perspectiva europeană a acestor state”, a punctat oficialul român.

Iurie-Renita-_-romanialibera_ro

La rândul său, ambasadorul R. Moldova, Iurie Reniţă, prezent la eveniment, a subliniat necesitatea încurajării şi susţinerii perspectivei europene a ţărilor din Parteneriatul Estic care şi-au propus această perspectivă, în caz contrar apărând “momente de incertitudine şi de decepţie”.

Reniţă a precizat că semnarea Acordului de Asociere “a marcat profund situaţia din R. Moldova” şi au consolidat aspiraţia europeană a acestei ţări. Diplomatul a reamintit că UE a devenit principalul partener comercial al R. Moldova, subliniind faptul că ţara sa doreşte şi merită să facă parte din Uniune.

“Merităm să fim susţinuţi, merităm să revenim în marea familie europeană”, a conchis ambasadorul Iurie Reniţă.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.