Renato Usatîi s-a panicat: Da fapt, NATO deja se află în Moldova

Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, care se află în prezent la Moscova pentru a nu fi arestat de autorităţile de la Chişinău, a criticat dur semnarea marţi, la Bruxelles, a acordului privind inaugurarea la Chişinău a unui Oficiu de Legătură NATO.

Potrivit acestuia, deschiderea oficiului Alianței Nord-Atlantice atentează asupra statutului de neutralitate al ţării şi va tergiversa serios soluţionarea diferendului transnistrean.

Mai mult, Usatîi susţine că Alianţa se află deja în Republica Moldova: militarii moldoveni participă la operaţiuni internaţionale, iar pe teritoriul ţării au loc exerciţii comune cu militarii NATO.

Potrivit lui, “locuitorii oraşului Bălţi au obosit să audă, de câteva ori pe an, salve de mitraliere şi zgomote de obuze de la poligonul militar, aflat în apropierea oraşului”.

Deschiderea oficiului Alianței Nord-Atlantice în țara noastră este o atentare asupra statutului constituţional de neutralitate al Republicii Moldova… Declaraţiile demnitarilor europeni şi moldoveni că Moldova “nu este trasă de nimeni” în NATO sunt neconvingătoare. De fapt, Alianţa este deja în Moldova şi aceasta îndepărtează serios soluţionarea problemei transnistrene”, a scris politicianul pe pagina sa de Facebook.

Potrivit lui, în cazul renunţării la statutul de neutralitate, Moldova se va lipsi de toate şansele de reunificare.

Apropo, faptul că problema transnistreană este aruncată de actuala guvernare într-o cămară îndepărtată vorbeşte despre multe. Eu consider că reintegrarea este o condiţie vitală pentru independenţa Moldovei”,  a mai scris Renato Usatîi.

De notat că şi preşedintele nou ales Igor Dodon a declarat pe aceeaşi reţea de socializare că “exista riscul ca Occidentul sa puna condiții ca procesul de integrare europeană să fie însoțit de cel de aderare la NATO”.

Acum, când a fost ales un președinte socialist și statalist, guvernanții și occidentalii se grăbesc să realizeze unele proiecte de apropiere de NATO, deoarece ei înțeleg că din moment ce voi intra oficial în funcție, mă voi opune acestor tentative.

Poziția mea e fermă și este în acord cu dorința majorității absolute a cetățenilor Republicii Moldova – noi nu vrem armate străine pe teritoriul țării noastre (oricare ar fi ele), nu dorim să fim parte a blocurilor militare, nu dorim să fim membri ai NATO“, a scris Igor Dodon.

Moldova.ORG reaminteşte că Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg, a precizat marţi, 29 noiembrie, că Oficiul de Legătură NATO de la Chişinău va unul civil și nu militar, iar Alianța Nord Atlantică respectă statutul de neutralitate al Republicii Moldova, integritatea teritorială și suveranitatea țării.

”Suntem focusați pe conlucrarea cu Republica Moldova. Stabilitatea și prosperitatea Republicii Moldova este importantă și pentru NATO”, a specificat Jens Stoltenberg. Potrivit Secretarului General NATO, Oficiul de Legătură NATO la Chișinău ar putea fi inaugurat în primăvara anului 2017.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.